Johannes Lundes imperium står for fall. Fallet startet mandag da lystbåtkonsernet havnet i skifteretten med en gjeld på nærmere 400 millioner kroner. Uvissheten nå knytter seg til hvilke følger konkursen i Johs Lunde Marine Group – med 17 datter— og underselskaper – vil få for konsernet Lunde Gruppen, der Lunde er eneeier.

LES OGSÅ:

Nok et Lunde-selskap konkurs i dag

15 kan miste jobben

Advokat Fredrik Bie, bostyrer for lystbåtkonkursen, har ennå ikke oversikt over hvor store verdier som kan hentes ut av konkursboet, men at midlene i boet ikke er tilstrekkelig til å dekke kravene fra banken Nordea, er han sikker på.

– Jeg vil anta at underdekningen ikke er ubetydelig, sier Bie til Aftenbladet.no . Han tror ikke at verdiene i boet vil dekke Nordeas krav.

Forfalt kausjon

Hvor mange titall millioner det er snakk om, vil han ikke spekulere i. Kan hende dreier det seg om millioner skrevet med tre sifre. Dermed ser det mørkt ut for andre kreditorer som har penger utestående i lystbåtkonsernet.

Det er Nordea som sitter med nøkkelen til døren inn til, enn si øksa over hodet på Lunde Gruppen. Dette selskapet har nemlig stilt en kausjon på 250 millioner kroner for lån som er gitt til Lundes lystbåtkonsern, og som hadde misligholdt sitt Nordea-lån på 240 millioner. Kausjonen har allerede forfalt, og det er opp til banken å vurdere når de vil drive inn midlene som ikke blir dekket ved salg av båter og andre eiendeler i konkursboet. Fem av underselskapene i Johs Lunde Marine Group har denne uken havnet i skifteretten. Flere er på vei.

Taper 65 mill

Lunde Gruppen har lånt 65 millioner kroner til den konkursrammede marineavdelingen. Disse pengene kan konsernet trolig se langt etter. I Lunde Gruppen – med sine rundt 70 datter- og underselskaper –eksisterer et villnis av pant, krysspant og garantier mellom selskapene, har bostyret registrert. Nå jobber tre advokater og to revisorer på spreng med å få oversikt over økonomien i Lunde Gruppen med datterselskaper og deres døtre.

Aftenbladet har tidligere denne uken sett på flere av selskapene og kan observerer det samme som bostyret. Lunde Gruppen er et villnis av selskap med kryssende lån, deleierskap, garantier og forpliktelser. Den informasjonen som er offentlig tilgjengelig i regnskapsregisteret, er allerede over ett år gammelt, og tallene er langt på vei utdatert i dag.

Pant i eiendommer

At Lunde Gruppens eiendomsselskap er i trøbbel, er hevet over tvil. De siste årene har Lunde måttet hente inn nye investorer på eiersiden for å holde deler av eiendomsselskapene flytende. I 2007 skjøt Austevoll-investor Kjell Haugland (53) via selskapet Kello inn 40 millioner kroner i Gamle Johs Lunde Eiendom, der størstedelen av Lundes eiendomsinvesteringer er samlet. Kello eide også vel en tredel av Johs Lunde Marine Group etter å ha investert 45 millioner i selskapet, penger som etter alt å dømme nå er tapt for Haugland.

Rett før konkursen slo Haugland via Kello til med et 100 millioners pantekrav på tre av Johannes Lundes private eiendommer. Pantheftelsene er allerede tinglyst. Når Haugland sikrer seg mot Lunde personlig, taler mye for at han ikke er like godt sikret seg mot Lunde Gruppen, eller at han anser en eventuell sikkerhet i dette selskapet av begrenset verdi.

Skjøvet ut

I april 2009 skjøt Orkla Eiendom og Finansgruppen Eiendom inn vel 100 millioner kroner i underselskapet Johs Lunde Eiendom med rundt 20 eiendommer i sin portefølje. Gamle Johs Lunde eiendom eier nå bare halvparten av Johs Lunde Eiendom. Lunde Gruppens indirekte post i dette eiendomsselskapet er nå bare 25 prosent. Ikke en krone havnet i Lunde Gruppens eller Lundes lommer da Orkla og Finansgruppen gjorde sitt inntog. Pengene ble skutt inn i selve eiendomsselskapet. I august rykket Orkla inn og fikk styreledervervet, og i november måtte Johannes Lunde ut av jobben som daglig leder i selskapet.

«fint uten lunde»

Styreleder Øystein Thorup i Johs Lunde Eiendom og daglig leder i Orkla Eiendom ser ut til å ha forberedt Johs Lunde Eiendoms avskjed med Lunde Gruppen. Eiendomsselskapet skifter i disse dager navnet til Vendere Eiendom. Dessuten sa Thorup til Aftenbladet torsdag følgende:

— Vi anser at vi vil klare oss fint uten Johannes Lunde og Lunde Gruppen. Det kan jeg bekrefte.

Mye taler for at Orkla og de øvrige eierne venter på at Lunde snart må gi slipp på sin eierpost, enten gjennom et ordinært salg eller ved at en konkurs i hele eller deler av Lunde Gruppen tvinger frem et salg.

Sitter med øksen

Den dagen Nordea eller noen av de andre bankene som har lånt penger til konsernet, ser seg tjent med å tiltre pantene på banklån som ved utgangen av 2009 samlet var på 384 millioner kroner, risikerer hele konsernet å gå i oppløsning. For dersom pengene faktisk var å finne inne i konsernet, ville Nordea etter alt å dømme allerede ha inndrevet sitt utestående på 240 millioner i det konkursrammede Johs Lunde Marine Group.

Om Lunde Gruppen vil havne i skifteretten, ser nå ut til å være i kreditorenes hender.