AGDER/TELEMARK: HK Motorsenter i Kristiansand har på kort tid opplevd at store verdier i påhengsmotorer har blitt stjålet fra lokalene. I det første innbruddet natt til 5. mars forsvant 5 motorer til verdier på opp mot én million kroner. Under to uker seinere opplevde bedriften et nytt innbrudd, der tre motorer ble stjålet — den største en 300-hesters Suzuki.

— Det er jo noe man ikke slenger i bagasjerommet, sa operasjonsleder Børge Steinsland hos Agder politidistrikt til fvn.no dagen etter hendelsen.

Internasjonale forgreninger

En litauer (32) ble 10. mars i pågrepet på fersk gjerning under et lignende tyveriforsøk på Hamar. Etterforskningsleder Sten Morten Johansen på Hamar politistasjon opplyser til fvn.no at etterforskningen fortsatt pågå. Det er mistanke om at mannen kan settes i sammenheng med det første av innbruddene på HK Motorsenter.

En polsk statsborger ble dessuten stoppet på grensa mellom Polen og Tyskland. I billasten var blant annet motorer som kunne knyttes til et tyveri fra Sjø-Sport Service i Nodeviga.

Stor bevegelighet

— Det er sesong for båtmotortyverier nå. Dette er grove tyverier, som vi setter in ekstra ressurser på. Typisk for slike saker, er at gjerningsmennene er mobile, sier avsnittsleder Hans Petter Sandell på allmennsavsnittet til Kristiansand politistasjon.

Sist helg ble ti påhengsmotorer stjålet i nabopolitidistriktet Telemark, fra et lager i Kragerø.

— At det er organisert, det regner vi med. Foreløpig kan vi ikke si om tyvene kan settes i sammenheng med tilfellene på Sørlandet. Akkurat nå står etterforskningen i stampe, sier etterforskningsleder Thor Erik Hegle i Kragerø-politiet.

Mens Agder politidistrikt har meldt om en markant økning i båtmotortyverier våren 2011, sier Hegle at tallene for Telemark ligger stabilt høye - slik de også gjorde i fjor.

Oppgitt

Den polske statsborgeren som ble pågrepet i Tyskland er nå sendt til Norge, og etterforskes i regi av «Operasjon Grenseløs» - et politisamarbeid på tvers av distriktene Telemark, Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum.

Hos kristiansandsbedriften HK Motorsenter er ikke daglig leder Jarle Knutsen oppdatert på om noen av de stjålne motorene er sporet opp av politiet. Han sukker når fvn.no spør ham om motortyveriene denne våren.

— Jeg prøver å snu ryggen til, og se framover. Men jeg er oppgitt. Det er stadig innbrudd her. Vi har i hvert fall forsikring, sier han til fvn.no.