KRISTIANSAND: Kristiansand kommune har satt foten ned og bestemt at ingen får lov til å overnatte i rommet i sanitærbrakka. Brakka er ikke beregnet for overnatting og fare for brann skal være en av årsakene til at tiggerne ikke får lov til å sove der.

— Vi gjorde et lite unntak i jula, men vi har gitt klar beskjed om at de ikke får lov å overnatte der. Det har heller aldri vært hensikten. De får lov til å oppholde seg der av og til, men ikke overnatte, bekrefter Einar Hansen i Kristiansand kommune.

- Absurd

Det synes ikke Venstre-politiker Dag Vige noe om.

— Jeg opplever det som helt absurd i forhold til den ekstensielle problematisk situasjonen som disse folkene opplever nå, sier Vige til Fædrelandsvennen.

Minimumstemperaturen på Kjevik ble mandag kveld målt til 9,9 minusgrader, ifølge Meterologisk institutt. Mandag kveld var sognepresten i Kristiansand domkirke, sammen med en rekke andre frivillige, samlet med tiggerne under Vesterveibroa, forteller venstrepolitikeren.

Han synes det er uforsvarlig å la tiggerne sove under en bro i en slik kulde.

— Det er et offentlig ansvar å sørge for at folk ikke er i åpenbar nød. Lovverket bruker betegnelsen "fare for liv og helse", og etter min mening er det tydelig fare for liv og helse når det er så mange kuldegrader ute, fortsetter Vige.

Ansvarsfraskrivelse

Vige mener både han selv som folkevalgt, formannskapet og bystyret sitter med ansvaret, men påpeker også at det er et administrativt ansvar å legge til rette for det og vurdere det ut fra et faglig ståsted.

— Kommunen bør ta kontakt med de som arbeider som frivillige for å finne et rom som kan gi varme og ly, og som kan være i beredskap når vind og kulde setter inn. Det er et nødvendig ansvar å ta, understreker Vige.

Han mener kommuneoverlegen har et fullstendig ansvar for å vurdere om tiggernes liv og helse er i fare.

— Jeg ringte kommuneoverlegen i går og spurte om det var fare for liv og helse når folk i vind og kuldegrader ikke har et sted der en kan komme i le for å klare seg gjennom natta. Da svarte han: For å si det litt brutalt er det et politisk spørsmål, forteller Vige til Fædrelandsvennen.

- Er det ansvarsfraskrivelse fra kommuneoverlegen?

— Ja, det synes jeg, sier Vige.

- Uverdig

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune mener det er kommunens oppgave å sørge for at liv ikke går tapt.

— Etter mitt skjønn er det uverdig hvis en slik situasjon oppstår. Vi har et ansvar for at liv ikke går tapt, men spørsmålet om når det er fare for liv og helse må kommuneoverlegen svare på, sier Dahlen til Fædrelandsvennen.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å komme i kontakt med kommuneoverlege Vegard Vige tirsdag formiddag.