<b>FERDIGSTILLES:</b> Nå legges det inn strøm og kobles til vann for å ferdigstille brakka til torsdag, fredag. Toalett med utslagsvask til venstre. Bak døra til høyre er det dusj og vask. Foto: Jan O. Eide
<b>BRAKKA:</b> Dette er sanitæranlegget - tiggerbrakka - som åpnes torsdag eller fredag denne uka på den gamle KMV-tomta, under Vesterveien i havna i Kristiansand. Foto: Jan O. Eide
<b>RESTEN AV BRAKKA: </b>Slik ser resten av brakka ut, den delen som ikke er våtrom. Foto: Jan O. Eide

KRISTIANSAND: — Det gjenstår noe arbeid, montering av utstyr, tilkobling av vann og strøm. Og så skal det lages et sikkerhetsopplegg rundt brakka, sier rådgiver Einar Hansen i Kristiansand eiendom.

Tirsdag morgen var det befaring i brakka.

— Vi så på en del praktiske forhold, slik at det blir tilfredsstillende forhold til åpningen, sier Hansen som forteller at brakka er en standard modul med toalett og dusj, som har vært en del av et større brakkeanlegg tidligere.

Spent

Sanitæranlegget skal drives av Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Domkirken menighet, Den ortodokse kirke, Røde Kors og frivillige, blant ansatte som jobber ved Arkivet.

— Vi er spent og optimistisk. Vi håper dette blir slik vi ønsker; et sanitæranlegg for folk som ellers ikke har tilgang til toalett og dusj, sier diakon Bjørg Valborgland i Domkirken menighet, som uttaler seg på vegne av arbeidsgruppa for sanitæranlegget.

Skremt

- Har reaksjonene fra befolkningen i byen skremt dere før åpningen?

— Det er befolkningen vi er mest spent på. Ikke dem som skal bruke anlegget. Vi håper folk besinner seg og ser dette som et tilbud til noen som har lite. At dette er så enkelt som det kan bli: Et sted å vaske seg og et sted man kan gå på toalettet. Vi håper folk respekterer at alle kan ha anledning til det, sier Valborgland som håper folk besinner seg.

— Vi er spent på befolkningen generelt etter forskjellige mishagsytringer som er kommet. Så håper vi at når de ser at sanitæranlegget brukes på en ordentlig og ryddig måte, at den typen ytringer kan forstumme litt. Det er et tankekors at det har vært så sterke stemmer som kritiserer sanitæranlegget. Men slik er det vel når vi møter ting vi ikke kjenner til, at man ytrer seg kategorisk, sier Valborgland.

Overstyring

Sissel Andersen i Fremskrittspartiets bystyregruppe skriver i en pressemelding til Fædrelandsvennen at hun føler seg overkjørt av kommuneadministrasjonen, som har fulgt opp bystyrets vedtak fra april.

"Jeg ser på dette som en overstyring av administrasjonen i kommunen da det ligger en interpellasjon fra meg som skulle opp i bystyret 05 september", skriver hun.

Sissel Andersen har tidligere fremmet forslag om å bøtelegge personer som gir penger til tiggere.