KJENT OG UKJENT: Kjos gård har ligget akkurat der siden 1788. Bildet er tatt fra Sibir. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: — Sibir, her på Kjos?

NOE MINDRE: Store Sibir utgjør 13,1 millioner kvadratkilometer. Lille Sibir på Kjos utgjør tre-fire mål. Foto: Lars Hollerud

— Ja visst. Eller Sibirien, som oldefar Isak Tobias Isaachsen fant på å kalle det tre-fire mål store området mellom gården og indre del av Kjosbukta. Det må ha vært på siste halvdel av 1800-tallet.- Fordi det trakk så fælt når østavinden ulte gjennom den åpne Kjosbukta vinterstid?

— Nettopp. Da var det virkelig kaldt her. Faktisk et av de kaldeste stedene i Vågsbygd.

Kåre Willoch

Det er Per Isaachsen Willoch (81) som forteller. Han er nærmeste nabo til Sibir og i likhet med tidligere statsminister Kåre Willoch tippoldebarn av sorenskriver Daniel Petter Christian Isaachsen, som i sin tid også regjerte i den staselige lystgården skipsreder Daniel Isaachsen innviet i 1788. Om Sibir på Kjos er en knøtt i forhold til det gigantiske Sibir i Russland, er gården på Kjos storslagen i lokal målestokk. Omtrent 4000 mål dekkes av gården, den avgrenses først ved kommunegrensene mot Søgne og Songdalen.

Per Isaachsen Willoch og kona Kjellaug bor bokstavelig talt på kanten av Sibir. Noen meter lenger vest, i lystgården, bor sønnen Sigurd Tønnes Isaachsen Willoch, åttende generasjon etter lystgårdbyggeren.

Vladimir Putin

— Som nærmeste nabo til Sibir, hva synes du om at Vladimir Vladimirovitsj Putin fortsetter som russisk president?

— Det liker jeg dårlig. Jeg stoler rett og slett ikke helt på ham.

— Har årets vinter vært hard?

— Egentlig ikke. Sibir kan også være ganske behagelig. Nå blomstrer jo krokusen.

Dessuten, får vi vite, er Sibir på Kjos mer kjent for villduer enn kulde.

Les om flere utenlandske stedsnavn i Agder i artiklene under: