FLEKKEFJORD: — Nå har nok huset vårt steget i verdi. Vi kan kanskje selge det på kunstauksjon, ler Anita Rafoss.

Randi Sand er storfornøyd med å ha fått gatekunsten tett innpå seg. Foto: Torbjørn Witzøe

Hun er en av flere flekkefjæringer som har stilt husveggene sine til disposisjon for gatekunstnere. På østveggen av huset hennes er det kommet en stol knølhval som løftes opp av ballonger, mens en jente flyr av sted over sørveggen.

Dette verket gatekunstneren AFK fra Bergen, er det eneste som destinasjonsselskapet i Flekkefjord har fått negative reaksjoner på. Foto: Torbjørn Witzøe

«Det ble veldig fint, sier en forbipasserende, da Fædrelandsvennen fotograferer hvalen.» Huseieren er enig, og mener kunsten frisker opp de hvitmalte husene i Flekkefjord sentrum. Hvordan kunstverket skal tolkes vet hun ikke helt. Naboene som har bodd i Hollenderbyen mye lengre enn henne, forteller at de aldri tidligere har sett så mye folk ta turen gjennom de trange smauene og smale gatene som etter at kunstverkene kom opp.

Illustratør Frode Skaren fra Kvinesdal står bak denne utsmykkingen. Foto: Torbjørn Witzøe

Avklart med vernemyndigheter

— Kunstnerne får selvsagt ikke slippe til på verneverdige trehus, men har fått frie tøyler på utvalgte murfasader som huseiere har stilt til disposisjon. Vi har fått klarsignal fra både fylkeskonservator og kommunen, og siden dette ikke er varige endringer er det heller ikke søknadspliktig. Kunstverkene er ventet å ha en varighet på 10 år, sier daglig leder Frode Johannessen i destinasjonsselskapet Smaabyen Flekkefjord.

Han har med ett eneste unntak ikke hørt noen negative reaksjoner på StreetArt Hollenderbyen, som er det offisielle navnet på kunstprosjektet. Den kritiske røsten kom fra en lokalpolitiker som fant et at kunstverkene støtende.

— Vi legger ikke noen føringer for kunstnerne, men jeg opplever at de har stor respekt for småbymiljøet og ønsker å begeistre framfor å provosere, sier Frode Johannessen.

Alexander Sirnes fra reklamefirmaet Brklyn i ferd med å montere utstillingen "Gatekunst i retrospekt" i Øvre Park i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

— Kunne fungert i Posebyen

Graffitikunstner Terje Andersen som bor i Kristiansand, er en av dem som har bidratt med gatekunstutsmykkingen i Flekkefjord. Han synes det var spennende å få være med på prosjektet.

Graffitikunstneren Terje Andersen som bor i Kristiansand, har festet sitt kunstverk "Taggerene i Trygve Tønnesens farvehandel" til taket musikkpaviljongen i Øvre park i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

— Det er selvsagt spenstig og modig å bestemme seg for å fylle den eldre bydelen i Flekkefjord med gatekunst, men resultatet er etter min mening blitt veldig bra. Jeg tror også det kunne ha fungert godt i Posebyen i Kristiansand, sier han.

Vebjørn Moi (19) har tolket Thorbjørn Egnes "Ola Dekksgutt fra Flekkefjord" på sin måte. Foto: Torbjørn Witzøe

Brannstasjonen neste

Gatekunstprosjektet ble i år som i fjor avduket i forbindelse med Smaabyfestivalen i Flekkefjord i begynnelsen av juni. Neste år vil gatekunstnere slippe til på enda flere bygninger. Blant annet er det 13 meter høye tårnet på brannstasjonen lovet bort til prosjektet.

— Kanskje utvider vi senere prosjektet til å også gjelde utenfor Hollendebyen. Det er for eksempel en stor murvegg på Tjørsvågheimen sykehjem som ligger i utkanten av sentrum, sier Frode Johannessen.

Kjempekanin på veggen

Den kjempestore kaninen som pryder husveggen til Randi Sand (bildet) har fått mange turister til å stoppe opp. Kunstverket er laget av Hama Woods. Foto: Torbjørn Witzøe

Det har så langt ikke vært noe problem å få folk til å stille husveggene sine til disposisjon. En av de første som meldte seg da det hele startet i fjor, var Randi Sand. Hun har blant annet fått malt en kjempestor kanin på hele den ene husfasaden.— Kaninen er kjempefin, og skoleklasser og familier med barn kommer i hopetall for å ta den nærmere i øyesyn. Det er bare gøy å bidra til at det skjer noe positivt i bydelen, sier hun.

Randi Sand stilte for øvrig også hagen sin til disposisjon da det under Smaabyfestivalen ble arrangert musikalsk StreetpARTy for å feire de nye gatekunstverkene. Rundt 200 personer fant da veien til hagen hennes.

Gatekunsten er utstyrt med QR-koder, slik at publikum enkelt kan få informasjon om prosjektet via mobiltelefon.

Her er det 17 år gamle Axel Sunde fra Flekkefjord som har speilet den store bilinteressen mange unge i byen har. Foto: Torbjørn Witzøe