Graffitikunstner: Spray, spray på veggen der. Graffitikunstner Kim Stokke har fått flere hjemmeoppdrag de siste årene. Foto: Anders Minge
Graffititapet: Ønsker du ikke å male rett på veggen, kan du prøve et tapet fra Photowall. Foto: Photowall
Lampeskjerm: Hvis du synes det blir for mye å dekorere en hel vegg, kan lampeskjermene fra re-surface.net være et alternativ. Foto: Re-surface.net

STAVANGER : — Jeg lot graffitikunstneren slå seg løs, da visste jeg at jeg ville få noe som er helt unikt, sier hun.

Basert på en skisse hun hadde laget, sprayet kunstneren i løpet av en dag over den hvite veggen og skapte et storbymotiv midt i inngangspartiet hennes. Flatene rundt veggen ble tildekket mens han arbeidet, og det var heller ingen sjenerende lukt fra spraymalingen da kunstneren var ferdig.

— Da han sendte meg et bilde mens han var hjemme og holdt på med alle sprayboksene, ble jeg litt bekymret, men jeg ble kjempefornøyd da jeg så resultatet. Folk som kommer på besøk, synes også det er kult. De blir overrasket over at det er malt rett på veggen, sier Johannesen.

Vil ha mer

Og nå kan hun tenke seg enda mer.- — Jeg har en annen vegg hvor jeg vurderer noe tilsvarende på, sier hun.

Ungdomsrom

Graffititapet: Ønsker du ikke å male rett på veggen, kan du prøve et tapet fra Photowall. Foto: Photowall

Aleksander Hald valgte graffiti på to av veggene på rommet sitt.— Jeg er interessert i snowboarding, og er kjempefornøyd med resultatet, sier 17-åringen.

Han har ikke sett andre som har graffiti på veggen, men noen av vennene hans har nevnt at det hadde vært kult å ha selv.

Motreaksjon til shabby chic

Interiørdesigner Veronica Gundersen har ennå ikke sett så mye til graffiti i private hjem, men mener det er veldig naturlig hvis det blir en trend.

— Nå har vi hatt shabby chic-stilen lenge nok, og graffitien blir en motreaksjon til fjær og blonder. Vi går mer mot det industrielle, det skal være mer hardt og tøft. Nå kan vi ikke kjøpe flere home-bokstaver, sier hun.

Det kanadiske nettstedet Trendhunter.com priser at graffitien er tatt inn i varmen og skriver at du også kan eksperimentere med spraymaling på for eksempel lampeskjermer, tannkostholdere og putetrekk.Interiørdesigner Gundersen mener på sin side at graffiti er en flatekunst og bør forbeholdes vegger fremfor småting.

— Hvis en velger graffiti, kan en med fordel bruke de fargekontrastene som er in i dag. Fra grønn mot grå eller fra grønn mot blå.

Hun tror imidlertid spraykunsten kan bli en kort trend.

— Men da er det jo enkelt å male over igjen, sier hun.

Forskjellen på graffiti og tagging

Graffitikunstner: Spray, spray på veggen der. Graffitikunstner Kim Stokke har fått flere hjemmeoppdrag de siste årene. Foto: Anders Minge

Kim Stokke er graffitikunstner og står blant annet bak bildene til Johannesen og Hald. Han mener graffiti ikke er blitt akseptert som ordentlig kunst, og han tror mange blander graffiti og tagging.— Graffiti er et kunstnerisk uttrykk, en visuell dekor, mens tagging er noens signatur, sier han.

Han har sprayet rett på veggen i 15-20 hus og har de siste årene sett at flere ønsker slik kunst.

— Det er meglere, dyrleger, all slags folk, som ønsker å skille seg ut og prøve noe spesielt og nytt. Noen vil ha sprayet på lerret, plater og skap også. Har man det på lerret, kan man ta det med seg hvis man flytter, men det er jo på vegg det egentlig er ment å være, sier han.

Stokke mener fordelen med graffiti er at man kan dekke store flater på kort tid og blande farger på en annen måte enn med vanlig maling.

— Man får kraftige uttrykk, med mer effekt og dybde enn vanlige malerier, sier han.

Bedre rykte

Storbyen hjemme: Ragnhild Johannesen hadde lenge hatt lyst på skyskrapermotiv fra New York på veggen. Til slutt tok hun sjansen. Foto: Jarle Aasland

Firmaet Sprayboks AS erfarer at det er blitt flere hjemme-oppdrag de siste årene og tror det har flere årsaker.— Media har vært gode på å fremstille graffiti mer seriøst, og boligblader og oppussingsprogrammer har anbefalt graffiti som veggdekor. Og mange som bygger hus i dag, betaler gjerne også litt mer for design, sier daglig leder Terje Andersen.

Han tror mange leker med tanken på å få graffiti hjemme, men at det ikke er alle som tør ta skrittet fullt ut.

— Men når graffitikunstnere blir invitert til å stille ut kunsten sin sammen med andre kunstnere med tyngde, gjør det noe med ryktet til graffitikunsten. De som driver med det, er også blitt mer voksne og dyktigere. Graffiti kan gjerne sammenlignes med skateboardkulturen i Norge, som først var ulovlig, men som nå er akseptert, sier Andersen.