— Det vi ser gjennom media er at det har vært mange store branner flere steder i Agder denne måneden der husene har blitt totalskadet. Spørsmålet er om det er uvanlig - statistikken viser at vi vil se slike variasjoner tid om annen, men tjue branner er påfallende mange, sier Jan Røilid, brannsjef i Kristiansandregionen brann og redning (KBR).

  • Se oversikt over brannene lenger nede i saken.

Årets første måned har vært preget av flere kraftige branner på Sørlandet. 21 hus, hytter og garasjer har blitt skadet i brann i januar, i tillegg til at den voldsomme containerbrannen på Mjåvann industriområde 18. januar er medregnet i Fædrelandsvennens oversikt.

KBR, som vel og merke bare dekker en del av Sørlandet, rykket til sammenlikning ut på 62 bygningsbranner i hele fjor.

Én mistet livet

Flere av bygningene i januar har brent til grunnen, og mange hjem er lagt i ruiner i løpet av en måned preget av sprengkulde og mye fyring. I Arendal mistet en person livet i en brann natt til onsdag forrige uke.

Jon Berge i If Skadeforsikring Foto: If Skadeforsikring

Informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring er ikke overrasket over tallene.— Vi ser alltid en økning i branner i de kalde periodene. Hvis du ser på brannstatistikken for fjoråret, gikk vi faktisk inn i desember måned med rekordfå døde i brann, og rekordfå branner. I det øyeblikket kulda slo til i romjulstider og i januar, begynte brannene, sier Berge.

- Kunne vært unngått

Blant brannårsakene som er kjent fra brannene i Agder-fylkene i januar, er oljeovner, stearinlys og feilaktig bruk av vannkoker nevnt.

Både Berge i If og brannsjef Røilid er klare på at svært mange branner kunne ha vært unngått dersom folk hadde vært mer oppmerksomme på brannfellene som skjuler seg i hjemmet.

I Kristansandsregionen brann og redning sitt nedslagsfelt, var det seks bygningsbranner i tillegg til containerbrannen på Mjåvann i januar. - Tallene ligger tett på gjennomsnittet, sier brannsjef Jan Røilid i KBR. Foto: Tore-André Baardsen

— Jeg vil si at 70-80 prosent av brannene kunne ha vært unngått med mer bevisst bruk av vedovner, nattlading, pcer under dyna og matlaging. Sistnevnte er en av de vanligste årsakene til branner, sier Berge.Røilid i KBR påpeker at det hele handler om tilstedeværelse og å være våken.

— Tre av fire branner knyttes til åpen ild og elektrisitet, der branner med elektrisk årsak utgjør to av fire branner. Å sette på vaskemaskinen før man legger seg er ikke det mest fornuftige, og forlater du et rom, skal stearinlys slukkes, sier han.

Kun pipene sto igjen da det begynte å brenne på Mjøllemoen like ved kommunegrensa mellom Birkenes og Kristiansand. Kvinnen som oppholdt seg i huset klarte å redde seg ut, og da brannmannskaper fra Kristiansand og Birkenes kom til stedet, brant det allerede godt i et inngangsparti og i husets andre etasje. Foto: Svein Hornnes
32 personer ble evakuert og to hus ble totalskadet i en kraftig brann i Flekkefjord natt til 19. januar. Foto: Erik Thime (Avisen Agder)

2,6 milliarder i erstatning

De foreløpige tallene fra alle landets forsikringsselskaper viser at det i fjor ble utbetalt rundt 170 millioner kroner i forsikringspenger som følge av branner i hjem og fritidsboliger i Aust— og Vest-Agder. På landsbasis viser de foreløpige beregningene at utbetalingene havner på 2,6 milliarder kroner.

— Har man vært grovt uaktsom og gjort alvorlige feil som har ført til brann, kan det få en følge for forsikringsutbetalingen, som for eksempel når folk forsøker å tine frosne rør med varmepistol. Men selv om mange branner skyldes brukerfeil, skal det mye til for at folk får trekk i forsikringspremien, sier Berge.

Jan Røilid i KBR trekker fram to lyspunkter i statistikken: For det første at antall branner i Kristiansand har gått betraktelig ned de siste tjue årene, og for det andre at ikke flere liv har gått tapt.

— Vi har møtt beboerne på utsiden, og da er vi godt fornøyd. Det er et tegn på at folk har røykvarslere i huset, og at de har vært observante på farene, sier Røilid.