Politiet inspiserer containeren med eksplosiver som sto nærmest brannen. Foto: Kjetil Nygaard
Kriminaltekniker Bjørn Grongstad i Agder politidistrikt inspiserer den utbrente containeren.
Her ses brannen i containeren med dronefoto. Like ved står flere containere med dynamitt. Foto: Dronefoto: Anders Martinsen
Utrykningsleder i brannvesenet, Carl Martin Moseid, snakker i telefonen. Foto: Kjetil Nygaard
Politiet har sperret av området. Foto: Kjetil Nygaard
Brannen i stålcontaineren har vært svært nær containeren som inneholder sprengstoff. Brannvesenet mener faren for eksplosjon har vært betydelig. Foto: Tipser

— Brannen har brent ut av seg selv. Vi har et vaktlag på stedet nå, sier brannsjef i KBR, Jan Røilid, til Fædrelandsvennen klokka 11.55.

Da hadde nødatetene vært i sving siden klokken 07.16 på Mjåvann industriområde, etter at det kom inn melding om brann i umiddelbar nærhet til et dynamittlager. 26 bedrifter ble evakuert på grunn av eksplosjonsfaren.

— Vi ser nå at det har vært stor varmepåvirkning på det ene hjørnet av containeren som inneholder sprengstoff. Det har vært betydelig fare for

Her ses brannen i containeren med dronefoto. Like ved står flere containere med dynamitt. Foto: Dronefoto: Anders Martinsen

eksplosjon, og sånn sett har vi hatt god grunn til å opprette de avsperringene som vi har gjort, med tanke på det volumet av sprengstoff som er der, sier Røilid, etter at brannen er konstatert slukket.

Allerede klokken 14.00 konstaterer politiet at brannårsaken har vært en dårlig strømkontakt inn til arbeidsbrakken med dieselaggregat, der brannen oppsto.

Ikke varme på dynamitten

Brannvesenet har nå kunnet ta seg inn til containerne med sprengstoff, og kan konstatere at de har hatt litt å gå på i forhold til eksplosjonsfaren.

— Vi har vært inni containeren og har sett at det ikke har vært varmepåvirkning innvendig, så vi har hatt god margin. Men det er helt klart farlig med et flammebilde direkte på containere som inneholder eksplosiver i store mengder, understreker brannsjefen.

Her studerer nødetatene bilder fra dronen. Dette var et av de første bildene nødetatene fikk av brannen. Senere dronebilder har vist at brannen har dempet seg. Foto: Kjetil Nygaard.

Dynamitten som lagres på den avsidesliggende plassen et stykke fra industriomårdet, er eid av Austin Norghe. De leverer dynamitt til entreprenører i distriktet, og har godkjenning for å lagre 35 tonn dynamitt på plassen.

Brannvesenet kunne ikke slukke

På grunn av at hele området er evakuert må man sende en drone inn til stedet hvor det brenner. Foto: Kjetil Nygaard.

På grunn av eksplosjonsfaren kunne heller ikke brannvesenet ta seg inn til brannen for å slukke. Dermed ble også nødetatene stående utenfor sperreområdet som ble opprettet. Ved hjelp av drone, kunne brannvesenet og politi overvåke brannbildet. Brannen holdt seg hele tiden isolert i stålcontaineren der dieselaggregatet som tok fyr begynte å brenne.

Hentet utstyr

Ifølge Austin Norge, som eier dynamitten, var det ansatte på stedet som oppdaget brannen. Trolig har den oppstått da de skulle starte dieselaggregatet.

— De forsøkte å slukke brannen, men fant det nytteløst og varslet brannvesenet, sier assisterende stabssjef i politiet, Ingrid Trønnes Mæhre.

På bildene ses tydelig at det ligger tre brukte brannslukkingsapparater like ved brannstedet

Stort område avsperret

Brannen i containeren brant til slutt ut av seg selv. Området ble holdt avsperret fra brannen startet og fram til 11.30 mandag formiddag.

Her studerer mann bildene fra dronen. Foto: Kjetil Nygaard

Dronebildene viser at brannen har oppstått på en avsidesliggende plass et stykke inne på industriområdet, der det lagres dynamitt i en rekke containere. Området ligger rundt 700 meter fra selve industriområdet. Containerne er inngjerdet med høye piggtrådgjerder. Veien som leder til lageret er sperret med bom.Politiet kjørte lenge rundt i det avsperrede området og bad folk som allerede hadde kommet seg på jobb om å evakuere. Like etter klokken 10.00 var alle evakuert.

Drone

Klokka 08.40 hadde man en drone i lufta over området.

Områdene som ble evakuert var Langetjønn, Storemyr, Kartmyr, Breimyr, Lomstjønn og Bjørtjønn.— De som er innenfor sikkerhetsradiusen på 1000 meter blir kontaktet av politiet, sa assisterende stabssjef i politiet, Ingrid Trønnes Mæhre.

Nødetatene satte opp et hovedkvarter i lokalene til bedriften Grønt Fokus. Der var veien helt stengt.

— Så langt har Politiet evakuert 21 bedrifter og arbeider med å evakuere flere bedrifter, eksakt antall evakuerte personer vites ikke, sier Mæhre.

Tomgang

På grunn av brannen var det en rekke folk som er blitt evakuert da de kom på jobb i dag morges. En parkeringsplass på stedet ble fylt opp av biler som står på tomgang slik at folk kan holde varmen.

En parkeringsplass begynner å fylles opp med folk som skulle ha vært på jobb. Foto: Kjetil Nygaard

Saken oppdateres.