— To sjåfører hadde ikke førerkortet i orden. I disse bussene ble de nødt til å bytte sjåfør før de kunne kjøre videre, sier inspektør Thor-Inge Kostøl i Statens Vegvesen.

Sammen med fem andre kontrollører, sjekket de russebusser på vei til Kongeparken fra klokka 23.00 torsdag kveld til 08.00 fredag morgen. Kontrollen gikk i beltebruk, hviletid hos sjåfør, og papirer. I tillegg var politiet innom og tok promillekontroller.

Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt uttalte tidligere til Fædrelandsvennen at det i løpet av natten til sammen ble stanset tre sjåfører uten gyldig førerkort.

Russebussene som ble stanset på Rige var på vei til Landstreffet i Stavanger som arrangeres i helga. Foto: Knut S. Vindfallet

Når det gjelder kontrollen på Rige, forteller Kostøl at han ikke har oversikt over hvor mange av bilene som ble kontrollert, men regner med de i hvert fall sjekket 70 russebusser. Tidligere torsdag kveld hadde Statens Vegvesen kontroll ved Stoa i Arendal, hvor 87 russebusser ble kontrollert.— Fra 23.00 til rundt 02.00 gikk det helt i ett. Fra halv seks om morgenen ebbet russebusstrafikken ut, sier Kostøl.

Måtte laste om

Han legger til at de fleste av russebussene allerede hadde vært til kontroll, og de hadde fått orden på slike ting som oblat. Alt var likevel ikke slik som det skulle.

— Seks av russebussene måtte laste om, samt lempe deler av bagasjen over til andre biler. I den sammenheng var det noen som valgte å hive ut en passasjer eller to, for å sende dem avsted med toget, sier Kostøl.

Hans inntrykk av kontrollen er veldig god, og han forteller de ble godt mottatt av russen.

— De hadde ingenting å klage på, og de virket positive til sjekken, sier han.

I begynnelsen av kontrollen, forteller Kostøl at noen av passasjerene var påvirket av alkohol, men presiserer at alle sjåførene var i edru tilstand.