KRISTIANSAND: — Det er mens en er ung og ikke har barn at mulighet til å leve ut seilerdrømmen er størst. Vi planlegger å være borte i halvannet år, sier Anne Aakhus.

24-åringen, som er fra Bygland, hadde i sin oppvekst aldri sett for seg at hun skulle krysse verdenshav i en relativt liten seilbåt.

— Som innlandsjente hadde jeg for inntil få år siden aldri sittet i en seilbåt, men jeg er likevel overbevist om at dette skal gå greit, sier Anne Aakhus.

I vinter har Even Simensen og Anne Aakhus bodd sentralt i Kvadraturen med båten fortøyd i gjestehavna. Foto: Kjartan Bjelland

Det var i studietiden ved Høgskolen i Molde at hun traff Even Simensen som hun senere forlovet seg med. Finmarkingen, som delvis har vokst opp i Gjøvik, hadde siden han var 12 år drømt om å dra på jordomseiling. Og lysten på langseiling ble ikke mindre etter at han i 2010 deltok på et tre uker langt seilkurs i Karibia.

Mandag løste Even Simensen fortøyningene på seilbåten "Tone II", og tok forvell med gjestehavna i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Startet med mindre båtSommeren 2014 kjøpte Even Simensen en Banner 30. Med denne deltok han og Anne Aakhus i onsdagsregattaene som Molde seilforening arrangerte, og de var også på en rekke helgeturer.

Da det ble klart at de begge var blitt hektet på seiling, bestemte de seg for å investere i en større båt. Valget falt på «Tone II», som er en Bavaria 40 Ocean, 2001-modell med sentercockpit.

Før turen går over til Shetland, skal de innom Mandal, Stavanger og Haugesund. Fra Shetland setter de kursen mot Spania, Portugal og skal tilbringe sommeren i Middelhavet. På høsten settes kursen mot Karibia. Kryssingen av Atlanterhavet vil ta tre uker.

Containere og hval

Med store havkryssinger kan paret risikere å få dårlig vær, men er overbeviste om at båten er bygget for å klare store bølger og sterk vind.

— Det er klart det kan bli slitsomt å stå til rors i uvær, men den største faren er nok hval eller containere som ligger og duver i overflaten, sier Even Simensen.

Anne Aakhus peker på Shetland som blir først stopp etter at hun og forloveden Even Simensen forlater Norge. Foto: Kjartan Bjelland

Har bodd i båtenI vinter har paret bodd i båten mens den har ligget i gjestehavna i Kristiansand.

— Vi sa tidlig opp leiligheten og valgte å bo i båten. Dermed ble det ikke vanskelig å forsvare båtkjøpet på én million kroner. En skal lete godt for å finne en leilighet til den prisen midt i byen, sier Even Simensen.

— Det er en stor fordel at vi kjenner båten ut og inn. Selv om det blir annerledes med flere døgn i åpen sjø, vet vi hvordan det er å bo tett på hverandre på et lite areal. Vi vil ellers holde kontakt med familie og venner via kortbølgeradio, sier Anne Aakhus.

I mangel av tv har paret tatt med seg godt med lesestoff og dvd-filmer. Even Simensen har også en masteroppgave som han håper å få skrevet ferdig.

— Vi kommer til å kjøpe det meste av provianten i utlandet, men har jo hamstret norske spesialiteter som grovt mel, brunost og melkesjokolade. Siden begge snuser blir vi nødt til å slutte når vi går tomme. Det blir kanskje det vi kommer til å savne mest, ler Anne Aakhus.