IMG_9391.JPG

KRISTIANSAND: — Da vi fikk melding om boligbrann, rykket vi ut med hele Kristiansand stasjon, forteller utrykningsleder Øyvind Erland i Kristiansandsregionen brann- og redning (KBR).

Politiet fikk melding om brannen klokka 04.35. Alle nødetater ble sendt til stedet og boligen skal ha vært overtent.Les også:

Sjeldent

— Da vi nådde avkjøringen til Ålefjær på Bjørndalssletta, så vi bare et kanonbål. Hele huset var overtent, og vi skjønte raskt at vi ikke kunne redde huset, sier Erland.

Han forteller videre at de sjelden opplever så overtente hus i boligområder.

Brannvesenet drev med etterslukking utover lørdagen. Foto: Anders Martinsen

Prioriterte nabohusene

— Vi prioriterte nabohusene på grunn av den sterke varmeutviklingen. I det nærmeste bolighuset var det så varmt at vinduene sprakk, forteller utrykningslederen.

To brannbiler fra Vennesla ble også kalt inn, og på det meste var det fem-seks brannbiler og nær femten brannmenn på branntomta.

Oppdaget av forbipasserende og naboer

Eneboligen i Bergljots vei på Gimlekollen var i full fyr natt til lørdag. Foto: Malene Sørensen Lundberg

— Det var noen som kjørte forbi som oppdaget dette. Både disse og noen naboer skal ha ringt og meldt fra om brannen omtrent samtidig, sa politiets innsatsleder Stig Vang til Fædrelandsvennens frilanser på stedet like etter klokka 05.Klokka 06 meldte politiet på Twitter at brannen var under kontroll.

Én til sykehus, to til legevakt

— En mann kjørt sykehus med ukjent skadeomfang, en mann og en kvinne er kjørt legevakt for kontroll, melder politiets operasjonsleder ved 06-tida.

- Pasienten er under overvåkning, men har det bra. Han har røykskader, men er utenfor livsfare, opplyser akuttmottaket ved Sørlandet sykehus Kristiansand til Fædrelandsvennen klokka 07.30.

To av brannmannskapene overværer etterslukkingen av brannen lørdag morgen. Foto: Richard Nodeland

Ingen alvorlige personskader

Lørdag ettermiddag forteller operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane at det ikke har vært noen alvorlige personskader på noen av de tre som oppholdt seg i huset.

Det var en mann på 31 år som bodde i en hybel i kjelleren som ble kjørt til sykehus. En mann på 72 år og en kvinne på 74 år som bodde i hovedetasjen ble kjørt til legevakten.

Politiet er her i ferd med å dra en av de to bilene bort fra det brennende huset. Foto: Ernest Boswarva

To biler måtte også dras bort fra huset under brannen, den ene av politiet og den andre av Falck, for å unngå at de også skulle at fyr.Politiets operasjonsleder Eyvind Formo opplyser til Fædrelandsvennen klokka 07 at brannvesenet driver med etterslukking.

Slik så det ut på brannstedet lørdag morgen. Foto: Richard Nodeland

Brant ned til grunnen

— Huset er totalskadet, og brannårsaken er foreløpig ukjent. I første omgang vil vi sperre av åstedet, så tipper jeg teknikerne skal undersøke branntomta til uka. Noen av dem som bodde i boligen skal nok også inn til avhør, sier Formo, og legger til at det er normal praksis at alle branner etterforskes.

Lørdag ettermiddag hadde ennå ikke brannvesenet forlatt tomta.

Brannvesenet holdt i formiddagstimene lørdag fortsatt på med etterslukking. Foto: Richard Nodeland

— Det er ikke noe igjen av huset, og brannvesenet holder fortsatt på å kjøle ned stedet, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane.Utrykningsleder Øyvind Erland kunne lørdag ikke si noe om mulig brannårsak:

— For å si det rett ut har jeg ikke peiling. Huset var som sagt i full fyr da vi ankom.

Flere hus evakuert

Han er glad for at brannen endte uten tap av liv eller alvorlige skader for beboerne, og at ingen nabohus gikk med i brannen.

Flere hus ble nemlig evakuert under brannen.

— Det var aldri fare for folk, men i starten før vi fikk i gang vannforsyningen, var vi ikke 100 prosent sikker på at brannen ikke skulle spre seg. Det var en vanvittig strålevarme på de to nærmeste husene, forteller utrykningslederen.

— Vi evakuerte i hui og hast, og det er jo klart at med familie og alt, er det tøft å oppleve. Det har nok vært en tøff natt for dem som bodde nærmest.