KISANGANI: I avhøret skal Moland ganske enkelt forklare at han ikke vet hva som skjedde med sjåføren, skriver Dagbladet. Avisa har fått tilgang på en 12 minutter lang og redigert video fra avhøret.

– Bilen vi var i stoppet. Da vi kom tilbake var sjåføren død, sier Moland.

– Så og hørte skudd

I rettssakene som endte med at Moland og Joshua French ble dømt til døden for drap og spionasje, forklarte de to at de både så og hørte at det ble skutt mot bilen fra den tette jungelen langs veien.

Molands advokat Morten Furuholmen mener at det ikke er noen motsetning mellom det som blir sagt på videoen og det som ble forklart senere, annet enn at den første forklaringen er mindre detaljert, noe som kan ha vært et bevisst valg.

Videoen avdekker ifølge Dagbladet flere misforståelser mellom Moland, tolken og etterretningsoffiseren som gjennomfører avhøret. Blant annet svarer Moland «sikkerhet, turisme og reservemilitær» på spørsmål om yrke.

«Militær»

Dette blir oversatt med «sikkerhet, turisme og militær» – og fulgt opp med at Moland svarer «den norske hæren» på spørsmål om hvilken hær, og at han oppgir graden sin til fenrik.

Dermed kan det se ut som om det blir slått fast at både Moland og French opererte som soldater på oppdrag for den norske hæren, skriver Dagbladet.

Mot slutten av avhøret konkluderer etterretningsoffiseren med at saken hører hjemme i det militære justisvesenet.