NEW YORK: Utenriksministeren i Kongo Alexis Thambwe Mwamba og den norske utenriksminister Jonas Gahr Støre møttes i New York tirsdag ettermiddag amerikansk tid, skriver aftenposten.no.

De to utenriksministrene er begge til stede på FNs toppmøte for å avskaffe verdens fattigdom.

På dagsorden mellom de to sto i år som i fjor skjebnen til de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. De er dømt til døden i Kongo for å ha myrdet sin sjåfør. Kongos utenriksminister gjentok forsikringene om at dødsstraffen ikke vil bli fullbyrdet.

Han bekreftet at de to nordmennene skal overføres fra fengselet i Kisangani til Kinshasa. Hvor snart ville han ikke si, men han understreket at det var i prosess, ifølge Støre.

De to ministrene har en felles oppfatning av at Norge ikke er direkte part i denne saken.

– Er det mulig at de kan overføres til soning i Norge?

– Det er ett av temaene som diskuteres, men som jeg som utenriksminister ikke vil ha noen oppfatning. Den saken håndteres av justismyndighetene. Mitt inntrykk er at myndighetene i Kongo ønsker denne saken ut av verden. De har mange interesser av å samarbeide med Norge. Et tema er kontinentalsokkel og hav. De ønsker norsk kompetanse, og de ønsker å få dette ut av verden. Men de er opptatt av at det skjer på en måte som også de kan stå oppreist for. Det er stort engasjement i saken, ikke bare i Norge, men også i Kongo, sier Støre.

– Kan en dom i Kongo bli sonet i Norge?

– Det er en justismyndighet sak. Dette må vi forhandle med Kongo om. Vi har ikke mange slike saker. Soningsoverføringer er ofte fra land som har tilsvarende prosesser som oss, det er ikke tilfelle med Kongo. Norske justismyndigheter må behandle dette. Jeg har fått bekreftet at det er en god dialog. Saken er på et konstruktivt spor, sier Støre.

Ble enige om erstatningssum

Tidligere denne måneden reduserte enken Bibich Olendjekes sitt opprinnelige utleveringskrav på 27 millioner for Joshua French og Tjostolv Moland til rundt 600.000 kroner.

Avtalen åpner opp for at de drapsdømte nordmennene kan returnere hjem, og både enken og hennes advokat Alauwa bekrefter at forhandlingene foregikk privat mellom Edvardsen og familien.

Dermed er en utleveringsavtale for de to nordmennene ett steg nærmere.

Etter to korte møter tidligere i måneden kom norske og kongolesiske myndigheter langt på vei i å avklare de formelle juridiske prosedyrene for en soningsoverføring til Norge.

Betingelsen som ble satt, var at Moland og French ble enige med de pårørende om et rimelig erstatningsoppgjør.