OSLO/BERGEN: Ifølge P4 opplyste advokat Morten Furuholmen tidligere på dagen tirsdag at de to vil droppe anken. Han er i Kongo for å bistå dem, og sier han vil satse på at norske myndigheter får dem utlevert.

Furuholmen møtte tirsdag French og Moland. Før møtet sa han til P4 at han ikke har tro på at de har noe å tjene på en ankeprosess. Furuholmen var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag formiddag.

På ettermiddagen meldte dagbladet.no at de to dømte likevel ikke har bestemt hva de vil gjøre.

– Ankeprosessen går videre. Vi har ikke bestemt oss for å trekke anken, sier Joshua French i en kort kommentar til Dagbladet etter et møte med den norske advokaten. Han henviser til Furuholmen for ytterligere kommentarer.

– Risikoprosjekt

Andre norske jurister var overrasket over at det ble vurdert å trekke anken. Et risikoprosjekt, mente flere.

– Det er et risikoprosjekt å ikke forsøke å få dommen endret. De har ingenting å tape på en anke, verre enn dødsdom kan det ikke bli, sier advokat Harald Stabell.

– Det er mulig Furuholmen har andre vurderinger. Jeg håper han vet hva han gjør.

Stabell peker på at ved å ikke anke blir de to sittende med en rettskraftig dom.

– Selv om ikke dødsstraffen blir effektuert, er det en livstidsdom de har fått. Spørsmålet er om de kan bli utlevert, hvor lang tid vil det ta og hva betingelsene vil være. Det beste som kan skje, er at Kongo ikke stiller betingelser for utlevering. Da kommer de til Norge, og da er de frie. Men det har jeg ikke noen tro på, sier han.

– Dårligere utgangspunkt

Professor Ole Kristian Fauchald ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo sier at norske myndigheter får et dårligere utgangspunkt for å forhandle med kongolesiske myndigheter om utlevering dersom saken ikke ankes.

– Fra advokatens side vil dette være mye av et sjansespill og en slags ansvarsfraskrivelse i retning av at dette er noe norske myndigheter skal ta ansvaret for, sier han.

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Erling Johannes Husabø, synes også det ville være høyt spill å ikke anke.

– Mister muligheter

– Dermed mister de alle muligheter til å få prøvd saken videre i Kongo, sier han.

Husabø peker på at et eventuelt krav fra norske myndigheter om utlevering av Moland og French kan begrunnes på to måter, enten utlevering til straffeforfølgelse i Norge, eller for fullbyrdelse av straffen.

– Norske myndigheter kan vanskelig anerkjenne dommen, ettersom de er dømt av en militærdomstol. Derfor synes det å være utlevering til straffeforfølgelse som er alternativet. Hvis det skal føres en straffesak her, må påtalemyndigheten ha en oppfatning om at det er grunnlag for å reise tiltale, sier Husabø.

– Ikke lurt å droppe anke

Misjonær Rune Edvardsen, som kjenner Kongo meget godt, er tvilende til om det ville være et lurt trekk av de drapsdømte nordmennene å droppe ankesaken.

Det samme mener Morten Bøås, seniorforsker ved Fafo. Han sier til vg.no at det kan være en risikabel strategi å la være å anke. Han mener dette vil stoppe eller kraftig forsinke alle andre prosesser rundt saken. Han anser signalene om at president Kabila vil gå inn i saken som meget positive.

– Men dersom dommen nå skulle bli stående, vil jeg tro det blir mindre aktuelt for Kabila å gå inn i saken. Det vil også gjøre det diplomatiske arbeidet tyngre, sier seniorforskeren.