KRISTIANSAND: Derfor vil ikke Kristiansand kommune innføre ordningen med gjenkjøpsgaranti for å bedre rekrutteringen til fastlegehjemlene som står ledige.

Det bekrefter enhetsleder for samfunnsmedisin, Rolf Jarnes.

– Vi vurderte lovligheten av det før vi eventuelt skulle gå for noe slikt. Det er andre kommuner som har ordningen i dag, som må ta sine egne vurderinger, sier han til Fædrelandsvennen.

– Så hva gjør dere nå?

– Da går vi ikke for dette. Det er vanskelig å bryte loven, sier Jarnes.

Kommunen garanterer

Avtalen det er snakk om innebærer at kommunen garanterer for at en fastlege som ikke får solgt praksisen sin får utbetalt et tilsvarende eller en del av beløpet som det antas at praksisen er verdt.

Advokat Øyvind Renslo i KS Advokatene har gitt sin vurdering av ordningen, og i et brev til Kristiansand kommune er konklusjonen klar:

«Det er vår vurdering at kommuner ikke har adgang til å stille garantier til fastleger etter kommuneloven», skriver han, og begrunner det med at fastlegevirksomheten må anses som næringsvirksomhet etter kommunelovens regler.

Fædrelandsvennen har spurt kommunesektorens organisasjon KS om de vil foreta seg noe overfor kommunene som bruker ordningen i dag, uten foreløpig å få svar.

Viktig incentiv

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om hvordan Vennesla kommune har tatt grep for å løse fastlegekrisen. Ett av dem er altså innføringen av gjenkjøpsgaranti.

Det vil si at dersom legen ikke trives med praksisen, så garanterer kommunen for at de får igjen 75 prosent av kjøpesummen innen tre år, hvis listen ikke blir solgt.

Spesielt for unge leger har denne forsikringen vist seg som en incentiv til å bli fastlege, ettersom man påtar seg en økonomisk risiko ved å kjøpe seg hjemmel.

I brevet viser KS-advokaten til en kartlegging som viser at kommuner gjerne betaler opp mot 500.000 kroner for en hjemmel i kompensasjon til fastlegen. Men det kan være høyere, og i store byer kan prisen være opp mot en million kroner.

Fortsetter som før

Kommunalsjef for helse og omsorg i Vennesla kommune, Ragnhild Bendiksen, sier til Fædrelandsvennen at kommunen vil fortsette med ordningen som før. Selv om KS mener den er ulovlig.

– Før vi inngikk avtalen så sjekket vi med statsforvalteren, og der så man ikke at det var noe juridisk i veien med den. Dette er ikke vanlig næringsdrift, men en del av offentlige lovpålagte helsetjenester. De andre kommunene vi sjekket med hadde ikke gjort særlige juridiske vurderinger før de innførte ordningen, sier hun.

– Nå er avtalene inngått, og vi endrer ikke praksis dersom vi ikke får beskjed om det.

Nils Kristian Klev mener kommunene kan velge mellom flere ulike løsninger for å sikre fastlegeordningen. Foto: Den norske legeforening

Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, mener det viktigste er å finne en løsning som sikrer fastlegeordningen.

– Det er ulike metoder kommunene kan bruke for å kompensere for manglende statlig finansiering, sier han.

Han gir flere eksempler:

– Noen kommuner utbetaler et høyere tilskudd per pasient til legene, eller gir ekstratilskudd til drift av legekontor eller kompenserer fravær ved for eksempel utdanning. Andre kommuner kjøper opp legekontor, tar over driften og lar leger leie seg inn. Og noen ansetter leger i faste stillinger. Uansett gir alle disse ordningene betydelige merkostnader for kommunen.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Kommunal- og distriktsdepartementet, som sier at de ikke vil ta stilling til lovligheten av ordningen. Det vil heller ikke Klev i Allmennlegeforeningen.

Debatt

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.

Hva mener du? Del med oss, men husk fullt navn.

Send inn

Hvorfor får ikke fastlegene betalt for alle jobbene de overtar fra sykehusene? Trodde kommunene de hadde for lite å gjøre?

Hvorfor kan ikke legene kreve betalt for attester ol. da kommunene forlanger betalt for alle godkjenninger mm. til grove priser?

Hvorfor skal legene ha så travle dager at de må samle opp arbeid de kan ta med hjem og gjøre i helgene?

Kjell Åge Mykland

Krisen er varslet i mange år og skyldes at Norge kun utdanner 50% av behovet for nye leger hvert år. Tilbyr en kommune bedre betingelser veltes problemet over på neste kommune. Nordsjøturnus løser ingenting. Sentralt helseadministrasjon og regjering må endre holdning i skandalen.

Lasse Stramrud

Sitter her og registrerer fastlegenes sutring på alt fra lønn til arbeidstid. Noen sier til og med at det å gå på jobb p mandag er kleint og struktur er frustrende. Det ingen tvil om at fastlegen er viktig, ofte vårt første møte med helsevesenet med våre bekymringer - med alt fra gnagsår til vondt i viljen - men hjerte- og hjernekirurger er de ikke. Mitt råd til fastlegen, nyt millionlønnen, stå opp om morgenen og gjør jobben!

Bjørn Johansen

- Fremstår som pr-stunt

Ideen om å skulle løse fastlegekrisen ved å innføre nordsjøturnus framstår som et PR-stunt for å virke handlekraftige uten å ta inn over seg hva som trengs. En fastlege i en slik turnusordning vil regelmessig være utilgjengelig for sine pasienter, og dette vil undergrave hele ordningen.

Løsningene på problemet må ikke gjøre legene mindre tilgjengelige for pasientene sine. De må gjøre rovdriften på de legene som fremdeles står i ordningen mindre og forbedre rekrutteringen.

Det å finne lovlige måter å redusere økonomisk risiko/byrde ved å starte opp som fastlege vil være essensielt.

Håkon Skappel

- Så forferdelig

Jeg syns det er så fordeligelig å miste fastlegen min.

Byttet til vågsbygd Legesenter for å få en fastlege jeg trivdes godt med. Å det er viktig når man han kroniske sykdommer, enten det er fysisk eller psykisk. Da er vi avhengig av en god dialog å blir kjent legen sin. Er nå på vikar nummer 4 siden jeg bytta Legesenter. Utrolig vanskelig å bli fulgt opp på riktig måte når en ikke kjenner personen man snakker med. Det tar tid å utvikle et forhold å kunne stole på å kunne åpne seg ordentlig opp.

Monica wessman

Jeg føler veldig med deg og de andre som er i denne situasjonen.

Som forskningen også viser, er det å ha en fast lege veldig viktig. Forståelig nok.

Mari Horve Reite

Demokratene mener bestemt at en mulig løsning på den meget alvorlige fastlegekrisen i Kristiansand kommune, er å kunne tilby fastlegene: Nordsjøturnus.

Vidar Kleppe, Demokratene

Se hva de har gjort i Lillesand og Birkeland. Tror de har en annen løsning, men Birkeland hadde 4 søkere til to stillinger.

Stein Østbøll

- Blir litt rart

Viser til dette utsagnet med å bli tatt på senga, blir litt rart etter all den jobben som er lagt ned

Legger ved artikkel som er over sikkert foreldet illustrer samme sak som til gangs treneres

Christoffer hæstad
Mari Horve Reite

Fastlegekrisen i Kristiansand må løses, som medlem i Helseutvalget er jeg også overrasket over hva som nå beskrives, vi har kjent til at fastleger pålegges stadig nye oppgaver, og at det er få kvalifiserte søkere til utlyste stillinger, Vi er informert om at det bla. jobbes med åpne enda et legekontor, og at stillingene må bli mer attraktive for å få søkere. Det som nå beskrives i pressen er urovekkende, det undre meg at ikke en eneste fastlege har henvendt seg til medlemmene i helseutvalget, vi trenger åpenbart faglige innspill, og forslag for å finne nye gode løsninger.

Ebbe Boel Pedersen. KrF

- Møte med kommunen

Her bør fastlegene få møte med toppen i kommunen å legge fram hva som må til for å holde fastlegene i stillingen som fastlege og det bør skje fort!

Eli-Anne Hansen

- Må ryddes fort opp

Det må ryddes fort opp. Synes politikerne her i byen og på Stortinget er trege med å gjøre ting. Folk mister tiltro til de folkevalgte.

Morten Duvold

- Må få rydda opp

Det er virkelig på tida å få ryddet opp her. Administrasjonen, med Skisland i spissen må ha sovet i timen her. Det er synd at det må gå så langt at fastlegene må true med å slutte, før man blir hørt. Fastlegekrisen er et stort problem ikke bare her i Kristiansand, men også i andre byer. Se til Vennesla, der får de ting til. Takk for at du Espen Saga adresserer problemet, hvor ingen har turt å tatt tak i et stadig økende problem.

Godt man har fått ny leder for Helse.

Kjersti Javenes

Ja jeg mener at vi burde legge tilrette for å få et medisin studie i Agder. Dette vil sikre lettere tilgang til fastleger for kommuner i Agder. Ved å få til et spleise lag mellom alle kommunene og fylkes kommunen i Agder burde dette være mulig å få til.

Kjetil Erland Nilsen (FrP)

- Utenlandsk arbeidskraft

Her mener jeg kommunen på kort sikt må basere seg på utenlandsk arbeidskraft. Men på lang sikt så må vi i Agder få til å utdanne leger, for å sikre tilgang til fastleger.

Kjetil Erland Nilsen (FrP)

Hei. Hva tenker du på da? Mener du at UiA må få medisinstudium?

Mari Horve Reite

Er det politikerne der sover eller er det administrasjonen der fortier fakta. Det er ikke første gang fastlegeproblemet er oppe, det har vært skrevet om i flere år. Hvis nabokommunene kan klare problemet må Kristiansand også kunne, var det ikke derfor Songdalen og Søgne skulle innlemmes i kommunen. Det skulle bli så meget bedre når Kristiansand ble storby, det ble tvertimot. Bedre at skille kommunen igjen før det går enda mer ut over Songdalen og Søgne.

Kaj Kærgaard

- Look to Vennesla

Fastlege krisen i Kristiansand må løses nå - og det haster. Jeg har derfor bedt om at direktøren for helse og mestring i Kristiansand kommune, Brede Skaalerud, på møte i helseutvalget den 5. april, redegjør ovenfor helseutvalget hvilke konkrete tiltak som skal og må settes inn - for å løse fastlege krisen i Kristiansand kommune. Look to Vennesla, sier jeg.

Vidar Kleppe, Demokratene

Mr Skisland, Fix it!

Asbjørn Skeie

- En skam

Norge utdanner kun 50% av behovet for nye leger hvert år så ingen under at det er legemangel. Staten har snyltet på utlandet i alle år og baserer seg på norske utdannet utenlands og innvandring. En skam i forhold til u-lands problematikk.

Lasse Stramrud

- For en tafatthet

Det er svært provoserende at ikke man kan få til løsninger og imøtekomme et lokalt og svært godt legesenter, når de en rekke ganger, og over en lengre periode har gitt tydelige signaler om en uholdbar situasjon. En utlysning går her altså ut fem ganger uten napp. For en tafatthet. Hvor er viljen, og evnen til å se de enorme konsekvensene for mange sårbare mennesker.

Anne Marie Almedal

- Hvorfor skjer det ikke noe?

Dette er ille! Kommunal helsemyndighet er klar over problemet og arbeider med saken, som det heter. Hvorfor skjer det ikke noe?

Dette er en situasjon vi har hatt lenge. Det er behov for fastleger. Skaff dem og gi dem levelige arbeidsforhold - så lever kanskje vi pasienter litt lenger.

Inge Fosselie