KRISTIANSAND: — Venstre var det eneste partiet som i utgangspunktet var i mot dette forslaget. I stortingsdebatten fikk partiet de rødgrønne med på et forslag om at det må innhentes skriftlig samtykke før det kan gjennomføres razzia med narkotikahund, sier nestleder i Agder Venstre, Stein Inge Dahn.

- Overtramp

Han er skeptisk til bruk av narkotikahunder i skolen.

— Jeg mener at dette er et kraftig overtramp, og det går ut over elevenes personvern. Jeg tror ikke voksne ville satt pris på om politiet møtte opp på arbeidsplassen med bikkjer som snuste på dem, sier Stein Inge Dahn.

Dahn mener at bruk av narkotikahunder kun skal skje i forbindelse med etterforskning av konkrete mistenkte.

— Jeg tror ikke at dette vil fungere forebyggende. De som har noe å skjule, vil bare skjule det enda bedre, mener han.

Skeptisk

— Det er bedre enn det vi i utgangspunktet trodde ville skjedd, men langt i fra målet, sier leder Elevorganisasjonen i Vest-Agder, Rikke Gregersen, om Stortingets vedtak.Hun ønsker ikke narkotikahunder på skolen i det hele tatt.

Gregersen tror at de fleste elever er negative til å få besøk av politiet med narkotikahunder, men at foreldrene er mer positive.

— Foreldre synes sikkert at det er betryggende, men jeg tror ikke de ville likt det dersom det skjedde på arbeidsplassen deres, sier hun.

Ønsker narkotikahunder

Helene Henriksen Knudsen er positiv til bruk av narkotikahunder i skolen.

Helene Henriksen Knudsen (H) ønsker narkotikahunder velkommen på skolen. Foto: TORSTEIN ØEN

— Narkotika er en kamp vi må ta på alvor, sier Unge Høyre-politiker og medlem av Kristiansand bystyre, Helene Henriksen Knudsen (20).Hun mener at både politi og narkotikahunder kan hjelpe ungdom til å forstå hvordan narkotika skader samfunnet

— Jeg hadde blitt glad dersom politiet kom i klasserommet med narkotikahunder da jeg gikk på videregående skole, sier Henriksen Knudsen, som understreker at narkotika er ulovlig.

— Jeg har ingenting å skjule, og jeg håper at ingen andre elever vil ha det heller, sier hun.

Elevorganisasjonen (EO) i Vest-Agder mener at dette er et brudd med elevenes rettssikkerhet og i tilliten til elevene. Hva mener du om det?

— Den dagen vi får flyplassikkerhet på skolene kan vi begynne å tenke på elevenes rettssikkerhet. Så lenge narkotika er en så stor del av skolehverdagen, må vi bruke den kunnskapen vi har, svarer Henriksen Knudsen.