KRISTIANSAND: På torsdag skal Stortinget behandle et lovforslag som åpner for bruk av narkotikahunder i skolene. Det sier Elevorganisasjonen nei til.

— Dette vil skape utrygghet og nervøsitet, og er et brudd på elevenes rettigheter, sier leder i Elevorganisasjonen (EO) i Vest-Agder, Rikke Gregersen.

Vil forebygge

En samlet justiskomité går inn for at politiet skal sikres adgang til å gjennomføre forebyggende tiltak med bruk av narkotikahund på skoler.

Dette skal begrense omsetting av narkotika på skolene, og det vises til forsøk fra Oslo-skolene. I innstillingen står det at «Oslo politidistrikts evaluering av ordningen har gitt positive tilbakemeldinger fra både elevråd, skoleledelse og lærere» .

- Absurd

Rikke Gregersen er av en annen oppfatning.

Dette er et brudd på elevenes rettsikkerhet- Elevorganisasjonen i Oslo har vært veldig skeptiske til denne ordningen. Politiet har kommet inn med narkotikahunder i klasserommene. De elevene som hunden snuser ekstra på, må tømme sekkene sine foran hele klassen for å bevise sin uskyld. Det er helt absurd, sier Gregersen som mener at tilliten til elevene blir brutt.

— Dette er et brudd på elevenes rettssikkerhet. Elever skal ikke kunne ransakes uten grunn, sier Rikke Gregersen som går i 2. klasse på dramalinjen ved Vågsbygd videregående skole.

- Forlat klasserommet

Hun vil oppfordre elever til å forlate klasserommet dersom lovforslaget går gjennom.

— Elevene har rett til å forlate klasserommet når politiet kommer med narkotikahunder, men hvem vil gjøre det? Da føler du at du oppfattes som skyldig og at du har noe å skjule, sier Gregersen.

— Vi håper alle blir med på å nekte ransakelse, og slik viser at elevene ikke aksepterer å få rettsvernet sitt tråkket på, fortsetter EO-lederen.

Vi håper alle blir med på å nekte ransakelseGregersen presiserer at Elevorganisasjonen selvfølgelig ønsker å få bukt med narkotikautfordringene, men at det er et bomskudd å bruke narkotikahunder i skolen.

— Godt forebyggingsarbeid er bygget på tillit. Det vi heller trenger er lærere som ser hver enkelt elev, tilgjengelige helsesøstre, grundig informasjon om konsekvenser ved rusmisbruk og en lav terskel for å ta kontakt med en voksenperson dersom man sliter, mener EO-leder Rikke Gregersen.

Forstår elevenes frykt

Rektor Eva Berg ved Tangen videregående skole forstår at Elevorganisasjonen mener at det kan skape frykt dersom Stortinget åpner for at politiet kan komme med narkotikahunder på skolen.

Politiet må ha en hjemmel og en kvalifisert mistanke for å komme med narkotikahunder på skolen- Som rektor tenker jeg at dette kan komme i konflikt med opplæringsloven, og min oppgave med å skape trygghet på skolen. Jeg mener at politiet må ha en hjemmel og en kvalifisert mistanke for å komme med narkotikahunder på skolen, sier hun

Hun mener at myndighetene må se på opplæringsloven kan ivaretas dersom lovforslaget blir vedtatt.

- Til det beste for elevene

Svein Harberg (H) sitter på Stortinget for Aust-Agder. Han er positiv til forslaget om at politiet kan bruke narkotikahunder i skolene.

Svein Harberg (H) mener at det er til elevenes beste dersom Stortinget åpner for at politiet kan komme med narkotikahunder på skolen.

— Vi må ta grep for å forebygge, og i kampen mot narkotika går vi lengst i bruk av slike midler, sier Svein Harberg som er medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.Han er glad for at en samlet justiskomité går inn for forslaget.

— Dette er til elevenes beste. Vi ønsker ikke at de skal utsettes for narkotika, sier han. Han presiserer at dette bør gjennomføres på en måte som ivaretar elevenes rettigheter og integritet.

Høyre-poltikeren mener at det er en naturlig reaksjon fra ungdommenes side når Elevorganisasjonen oppfordrer elevene til å forlate klasserommet dersom politiet kommer med narkotikahunder.

— Det er naturlig at de reagerer på noe de ikke liker, og det er bra at de engasjerer seg. Jeg håper at vi kan få til et samarbeid med elevene. Vi er alle enige om at vi må få bukt med narkotikaproblemene, sier Svein Harberg (H).

Skal ikke komme uanmeldt

Åse Michaelsen (Frp) sitter i Stortingets justiskomité forVest-Agder. Hun presiserer at lovforslaget kun gjelder forebyggendetiltak.

Åse Michaelsen (Frp) presiserer at lovforslaget som åpner for at politiet skal kunne komme med narkotikahunder på skolen skal virke forebyggende. Foto: ARKIVFOTO

— Politiet har andre lover og hjemler dersom det er konkretmistanke mot en elev. Dette lovforslaget skal ikke brukes som endel av etterforskning, sier Michaelsen. Hun begrunner lovforslagetmed Barnekonvensjonens artikkel 33 som sier at partene skal treffealle egnede tiltak, herunder lovgivningsmessige,administrative,sosiale og undervisningsmessige tiltak, for å beskytte barnet motulovlig bruk av narkotiske eller psykotrope stoffer, slik disse erdefinert i de relevante internasjonale traktater, og for å hindreat barn blir brukt i ulovlig produksjon og handel med slike stoffer Åse Michaelsen forsikrer om at politibesøket vil bli meldt påforhånd, og at det vil bli informert om at dette er frivillig.

— Jeger overbevist om at politiet har gode rutiner for å gjennomføredette, sier hun.