BYGLAND: Etter omtrent en times kjøring fra Kristiansand, akkurat idet du får øye på rundkjøringen på Byglandsfjord, kan du kikke til venstre.

Da ser du rett på Danmark, et par mål stort jorde, like flatt som store-Danmark, men kjemisk fritt for tollfrie varer. Til gjengjeld finner du et gammelt eiketre og noen majestetiske furuer, pluss mye gress og en solid haug nyhugget bjørkeved.

Det er Sigmund Lien som har felt de sorthvite trærne.

Han har ikke spurt noen om lov.

Det skulle bare mangle.

Pent land

Lien er nemlig enehersker over Danmark. Helt fra riksvei 9 og ut til den gamle traseen for Setesdalsbanen (1898-1962) som i dag danner idyllisk grenseoppgang mot sørenden av Byglandsfjord eier han grunnen, akkurat som han eier 3000-4000 mål av Norge noe lenger øst.

— Historien til Danmark er bare flyktig kjent. Etter all sannsynlighet kom navnet med en danske som slo seg ned her på siste halvdel av 1800-tallet. Noen vil ha det til at han hadde blått blod, begikk en fantestrek og kom på kant med adelen. Andre mener han var en vanlig kjødelig som flyktet eller ble forvist. Uansett bygde han seg et bra hus til seg og sin familie. Han livnæret dem og seg med å etablere krambod i en del av huset, forteller Lien.

Flyttet

Andre menneskelige har det angivelig aldri bodd i Danmark i Byglandsfjord. Og da huset hadde stått tomt lenge nok, ble det plukket fra hverandre og reist igjen på Kleveland, innerst i Vassendkilen. Det skjedde i de harde mellomkrigsårene. Såvidt Sigmund Lien vet, ble huset revet for andre og siste gang for få år siden.

Selv er han avdelingsleder på meieriet eller bonde i Norge når han ikke regjerer sitt lille Danmark.