SØRLANDET: Huset på prærien, Portugal, Nilen, Gibraltar, Hawaii, Jeriko, West Point, Danmark, Finland, Bremerholm, Hollywood, Golanhøyden, Florida, Oljeberget, Frankrike, Holland og Flandern har alle sine navnetvillinger på Sørlandet.

Nevnte hus på prærien, som knapt er det lenger, er for lengst fraflyttet. Du ser det øverst i Høiekleiva langs riksvei 9, ikke langt fra Amerika, som Nært har besøkt før. Litt lenger oppe, mellom Amerika og Spania, ligger en gård kalt Portugal.

Nilen

Så til skjærgården og Høvåg, der Nilen ikke renner, men utgjør en vakker lagune mellom Kalvøya og Furøya. Noen padletak unna kan du beskue Gibraltar, trolig oppkalt etter noe mer kjent lenger sør på grunn av sin omtrent ti meter høye klippevegg.

Florida

Hawaii på Sørlandet fikk navnet da en gutt på 60-tallet så noe fra et bussvindu, og utbrøt "Oh, Hawaii". Det han så, er ei lita øy i Syndle i Rorevassdraget i Landvik. Og mens vi først har med USA å gjøre, kan det nevnes at Floridaodden ligger på Flekkerøy, at Florida er et nes i Farsund og at denne byen også byr på Hollywood.

West Point

Og mens vi fortsatt husker Landvik, tar vi med at West Point er en odde i Eide, altså Kanaans land, der Nært også har vært. Like i nærheten er Bremerholm, oppkalt etter et orlogsverft i København, der straffanger bygde skip for kongen. Og sannelig, Eide består også av Danmark og Finland, hvilket lokalt sett vil si to jorder.

Golanhøyden

Litt lenger vest, i Lillesand, visste mange, i alle fall på 60-tallet, hvor Oljeberget lå. Dagens Kirkefjell hadde nevnte navn, angivelig fordi Lillesands eneste ølutsalg den gang holdt til der.

Tilbake til Flekkerøy. Der hører også Flandern til, en holme på vestsiden. På øya, der vi tidligere har omtalt Libanon, finnes også et tilgrodd jorde kalt Frankrike og et tjern kalt Holland.

Litt mer bibelsk på tampen: Jeriko er både ei bukt på Justøya og et gårdsbruk i Tvedestrand.

Og Golanhøyden er mer enn et omstridt område mellom Israel og Syria.

Det er også en kolle i Kvinesdal.