VENNESLA: Torsdag kommer Vennesla kommunestyre til å vedta det store anlegget med stort flertall.

— Det er trist at mennesker med så lite naturkunnskap skal ha så mye makt. Enda verre er det at fylkesmannen som miljøfaglig myndighet ikke stopper lokalpolitikerne, sier Thomassen til Fædrelandsvennen.

Han har vært en naturens mann hele sitt liv, og er en av Sørlandets mest anerkjente naturfotografer.

Naturfotograf Jan Thomassen kaller knuseverket på Drivenesheia en miljøskandale og retter kraftig kritikk mot lokalpolitikere og fylkesmannens miljøvernavdeling Foto: Torgeir Strandberg

Hønsehaukens rike

Thomassen omtaler området på Drivenesheia som et unikt og uberørt naturområde, som burde vært vernet og slått sammen med barskogvern-området like ved.

— Det finnes ikke flottere hønsehauk-område i hele regionen enn det som nå skal sprenges bort. Valdalen innerst i knuseverk-området har uberørt vegetasjon og et helt spesielt dyreliv. Utbygger ødelegger noe unikt for alltid, sier naturfotografen og minner om at hønsehauk er den arten Vennesla kommune har fått ansvar for å passe spesielt på.

— Hadde vi ment store natur- og miljøverdier sto på spill, hadde vi reist innsigelse mot planene. Slik vi ser det, er utbyggingen forsvarlig, svarer seniorrådgiver Vibeke Wold Sunde hos fylkesmannens miljøvernavdeling.

Hønsehauk er arten Vennesla kommune har et særskilt ansvar for å passe på. Ifølge Jan Thomassen anlegges knuseverket i et område med mye hønsehauk. Foto: ARKIVFOTO

Stor motstand

Over hele Vennesla har innbyggere engasjert seg mot planene til Terrengtransport og grunneier Birte Eieland, men politikerne har stått steilt på at utbyggingen skal gjennomføres.

De neste 40 årene skal én million kubikk fjell knuses opp. Det skal også anlegges et stort massedeponi.

Over 340 har skrevet under opprop der de frykter støy, støv, utslipp i Otra og miljøødeleggelse. En rekke velforeninger er sterkt mot anlegget.

Partiene i Vennesla har strammet inn tidspunktene for knusing, men mener anlegget er viktig for anleggsbransjen og utbyggingstakten i Vennesla.

Jan Thomassen retter særlig skytset mot fylkesmannen og mener man like godt kan legge ned fylkesmannens miljøvernavdeling når den ikke reagerer i saker som dette.

— Det snakkes om naturmangfoldslov. I praksis glemmes naturen. Naturen ville neppe merket forskjell om vi fjernet fylkesmannen. Hvis det er en sak fylkesmannen burde stoppet, er det denne – selv om sterke interesser står bak, sier Thomassen.

- Ikke verneverdig

— Masseuttak er alltid konfliktfylt. I denne saken er ikke utbyggingsområdet verneverdig, sier Wold Sunde hos fylkesmannen, men forstår at det lokalt er reaksjoner.

Daniel Bakken, gruppeleder for KrF, mener knuseverket blir et gode for Vennesla. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

KrFs gruppeleder, Daniel Bakken, har fått mye kritikk for at han er for knuseverket, samtidig som han kjemper mot vindmøller og støy ved hytta si ved Ogge.

— Et gode

— Alle naturområder er unike før inngrep. Vi politikere hadde ikke gått inn for knuseverk, hvis vi mente det ble et problem. Konsekvensanalysen avviser støyproblemer. Fagfolk fra en rekke myndigheter har vært positive, også miljømyndighetene.

— Vi forholder oss til de faglige rådene vi får, ikke til synsing. Knuseverket kommer til å bli vedtatt, og det blir et gode for Vennesla, sier han.