KRISTIANSAND: — Det hadde vært veldig tungt å gå hjemme uten utfordringer. Jeg trenger å være sammen med andre voksne mennesker, og få et pusterom. Det gir meg mer energi hjemme, sier Trine Einerkjær Harbo.

Valg

Både Erlend (27) og Trine (27) mener at likestilling handler om at man kan ta de valgene man selv vil i familien.

— Det viktigste er at man har valget, og det skal være like mye aksept for å jobbe som å være hjemme mens barna er små, mener Erlend.- Ja, man må ha respekt for de valgene folk tar, samtidig vil jeg si at det er viktig og ikke stenge seg ute fra arbeidslivet. Samfunnet tjener på at folk jobber, Jeg skjønner at man vil være hjemme mens barna er små, men det er kanskje ikke nødvendig å gå hjemme på dagtid når alle barna har begynt på skolen, sier Trine.

Trives i barnehage

Trine og Erlend traff hverandre da de begge studerte matematikkdidaktikk, og nå underviser begge i fysikk og matematikk ved Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG). Datteren Luna (2) er i barnehage mens mor og far er på jobb.

TRIVES: Luna (2) stortrives i barnehage. Derfor ble det en selvfølge at både mamma Trine og pappa Erlend Einerkjær Harbo skulle jobbe. Foto: Torstein Øen

— Hun trives veldig godt i barnehagen. Det er det viktigste, mener foreldrene.De har høy tillitt til utdanningssystemet og barnehagene.

— De som jobber i barnehage er godt kvalifiserte og vet mye om barns utvikling. Dessuten er det mange sosiale ferdigheter barna kun kan lære i samspill med andre barn. Vi ser absolutt verdien av at Luna er i barnehage.

Pappajente

Samtidig skjønner de godt at noen vil være hjemme litt ekstra med barna når de er små.

— Det er ikke alle barn som trives i barnehage, og det er tidlig å levere fra seg ungene før de kan gå, mener Trine.

Da Luna skulle begynne i barnehage valgte Erlend å dele opp pappapermisjonen sin slik at han var hjemme med datteren to dager i uka. Luna fikk da gradvis vent seg til barnehagen, og ikke minst gjorde det underverk for far-datter forholdet.

— Det var helt topp å være hjemme og få være mer sammen med Luna, sier Erlend.

— Hun har blitt en skikkelig pappajente, sier Trine og smiler når Luna klatrer på pappaen sin.

Kvalitetstid

Paret venter nå sitt andre barn. De vil gjerne at en av dem skal være hjemme i noen måneder ekstra før barnet begynner i barnehage. Men hvem det blir, det har de ikke bestemt.

— Nå jobber vi på samme plass, så det får bli opp til arbeidsgiver, sier Erlend.Trine og Erlend er glade for at de jobber som lærere og at de har en del fleksitid. Det betyr at de ofte kan hente datteren litt tidligere i barnehagen.

— Når begge jobber blir kvalitetstid om ettermiddagen og i helgen veldig viktig. Da tilbringer vi tiden sammen med Luna og leker. Når hun har lagt seg er det viktig at vi begge finner tid til hver våre aktiviteter, forteller Trine.

Og husarbeidet, det er en selvfølge at de deler på.