KRISTIANSAND: — Venstresiden snakker ned kvinner som ønsker å være hjemme med barna sine. Jeg har selv blitt omtalt som en gubbe og likestillingsbrems fordi jeg støtter kvinner som tar slike verdibevisste valg. Det er en hersketeknikk, sier Tove Welle Haugland, leder i Krfu Vest-Agder.

Likestillingsbrems

Hun mener det er galt at de som støtter kvinner som ønsker å være hjemme med barna sine blir kalt likestillingsbremser.

— I denne debatten fremstilles det som om Høyre og KrF er i mot likestilling. Det stemmer ikke.

Welle Haugland mener heller at debatten bør dreie seg om reflekterte valg og at en må respektere familien for de valgene de tar. - Om det er mor eller far som er hjemme, det får være opp til familien selv å bestemme, mener hun.

Hun mener det er uproblematisk at noen kvinner er ute av arbeidslivet i en periode.

— De kvinnene jeg har snakket med har tenkt over dette, og gjort et verdibevisst valg. I Krf mener vi at verdiskapningen i hjemmet bør ha like stor verdi som verdiskapningen i arbeidslivet.

- Destruktiv debatt

— Debatten om likestilling har vært lite nyansert. Den framstår som destruktiv framfor konstruktiv, sier leder ved Senter for likestilling ved UiA, Åsta Lovise Einstabland etter å ha fulgt likestillingsdebatten i Fædrelandsvennen.

DESRTRUKTIV DEBATT: Åsta Lovise Einstabland, leder ved senter for likestilling ved UiA, mener at likestillingsdebatten har vært for destruktiv. Hun vil heller fokusere på det som gjøres riktig. Foto: Tore André Baardsen

Hun mener at det blir et for negativt fokus på kvinner.— På den ene siden blir det fremstilt som negativt at kvinner er hjemme og ikke bidrar i arbeidslivet. På den andre siden fremstår en nærmest som en dårlig mor dersom man velger å jobbe.

Like mye tid med barna

Einstabland mener at det er viktig å fokusere på det som gjøres riktig.

— Tall fra SSB viser at kvinner gjør mindre husarbeid enn før. Samtidig deltar menn mer i den aktive omsorgen for barna. Forskning viser at man tilbringer like mye tid med barna enten om man jobber eller er hjemme, fordi en fokuserer på barna når en kommer hjem fra jobb. Microsoft fikk i 2007 en utmerkelse for tilrettelegging av et familievennlig arbeidsliv. Bedriften oppfordret særlig fedre til å ta utvidet pappaperm. Et større fokuspå et familievennlig arbeidsliv er viktig for å få et likestilt arbeidsliv.

- Sørlandssak

Anne Hilde Bermingrud fra Nittedal har nettopp gitt ut boken Familieliv i likestillingsland . Hun mener at det å være hjemme med barna ser ut til å være en typisk kvinnesak på Sørlandet.

SMÅBARNSMOR: Anne Hilde Bermingrud mener at det er best for barnet, og familien som helhet, dersom mor eller far er lengre hjemme. Her er hun sammen med barna Karoline (5), Albert (2) og Edvard (7). Foto: PRIVAT

— På Østlandet er det mindre rom for å være hjemme med barna. Jeg tror at ettåringene har det best når de er hjemme sammen med en nær omsorgsperson. Om det er mor eller far, det spiller ikke så stor rolle, sier Bermingrud.Selv har hun prøvd tre ulike måter å organisere familien på.

— Da vi begge jobbet strakk ikke tiden til. Med full barnehagedekning får man stor valgfrihet for dem som ønsker å jobbe fra barna er små, mens det blir praktisk vanskelig for dem som ønsker å være hjemme.

Hun ønsker derfor å likestille kontantstøtte og barnehageplass for ettåringer, og mener selv at den beste løsningen for hennes familie var da hun var hjemme ett år ekstra med minstemann.