KRISTIANSAND: Til nå har politiet pågrepet og avhørt mellom 15 og 20 personer i aksjonen. Etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjon sier dette antallet vil stige noe.

Det var tirsdag at politiet slo til på flere skoler i Søgne, Vennesla, Lillesand og Kristiansand. Aksjonen var ikke rettet mot skolene, men mot spesifikke ungdommer mistenkt for tilknytning til narkotika.

Amfetamin

Blant beslagene er både hasj, marihuana og amfetamin.

— Vi synes det er en veldig ung aldersgruppe for amfetamin. Men vi har ikke gjort så mange beslag av dette stoffet, majoriteten er hasj og marihuana, sier Jan Nesland, etterforskningsleder ved Randesund politistasjon.

Beslagene er ellers forholdsvis små mengder brukerdoser, bortsett fra ett større beslag. Politiet vil ikke gå nærmere inn på hvor mye narkotika det er snakk om.

14-åringer

De fleste ungdommene var i skolealder for videregående. Men politiet tok også to gutter på 14 år. Guttene ble ikke tatt på skolen.

— De er mistenkt for bruk av hasj. De er for unge til å straffes, så her blir det oppfølging med skole, foreldre og pårørende, sier Nesland.

At barn blir tatt for å bruke narkotika, overrasker ikke Håvard Berge i ungdomsteamet i Kristiansand.

— 14 år er jo ungt, men ikke overraskende. Debutalderen for hasj i tiendeklasseundersøkelsen i Kristiansand var 14,1 år, sier Berge til Fædrelandsvennen.

PÅ HASJAVVENNING: Ungdommer under 18 år som tas for hasjbruk for første gang, må gjennomføre hasjavvenningskurset i Kristiansand der ungdomsteamets Håvard Berge er koordinator.

— Lavere terskel

Han sier ungdom i Kristiansand forteller at det brukes mye hasj for tiden. Dette bekreftes av etterforskningsleder Jan Nesland.

— Vi ser at det er en del stoff i omløp. Noen forsøker bare én gang, og så finner de ut at dette ikke er noe for dem. Men det virker som terskelen for å forsøke er blitt mye lavere, sier Nesland.

Får ungdomskontrakt

Flere av ungdommene som ble pågrepet denne gangen får en ungdomskontrakt. Dette gjelder dem under 18 år, og som er tatt for små brukerdoser for første gang.

På visse vilkår slipper de påtale. Over ett eller to år må de jevnlig avlegge urinprøver for å bevise at de holder seg unna stoff. De må også gjennomføre hasjavvenningskurset i Kristiansand.

Blir ungdommen tatt på nytt, er det ingen bønn. Da straffes de også for det tidligere forholdet.