KRISTIANSAND: — Jeg så bilde av hullet tilfeldig på nettsiden til Fædrelandsvennen. Jeg sendte noen tekstmeldinger og fikk vite at det var under kontroll. Da kunne jeg legge meg uten å være helt stresset, sier Terje Lilletvedt, byingeniør i Kristiansand kommune.

På få uker har det rast ut hull flere steder i Kvadraturen, noe som har skapt hodebry for byingeniøren.

Hullet som raste ut i Vestre Strandgate fredag, var på hele to meter i diameter. Årsaken til hullet er at en betongledning som leder regnvann og kloakk har kollapset.

— Kom oss i forkjøpet

— Vi har jo hatt fokus på å få gjort noe med disse rørene. Vi har skaffet penger, gjort undersøkelser, laget prioriteringslister og skulle sette i gang arbeidet til høsten. Hullene kommer oss litt i forkjøpet, sier Lilletvedt.

— Jeg hadde ikke forventet at det skulle kollapse på denne måten. Det har jo vært fire-fem hull på bare få uker. Heldigvis har ikke alle vært like store.

Han forteller at kommunen nå vil sette seg ned og se på situasjonen.

— Vi må nok ha et lite slagråd på mandag. Vi må prioritere og få planlagt så fort vi kan. Det er mulig at andre prosjekter kan skyves på, at vi må omprioritere hva som kommer først i køen.

Raser ut litt og litt

Å oppdage hull som kan rase ut er ingen enkel jobb. Problemene den siste tiden har sannsynligvis oppstått på grunn av det kraftige regnværet i mai måned.

Med mye regn endres trykket i rørene og kan føre til at dårlige rør ryker. Men det kan ta tid før det kommer såkalte synkehull.

TETTET IGJEN: Synkehullet i Vestre Strandgate ble tettet igjen fredag kveld. Foto: Birgitte Vaksdal

— Kraftig regn med mye vann der rørene er dårlige gjør at det lages hull litt og litt. Dersom et rør, som har et lite hull på toppen, blir fullt av vann, så blåses det vann ut i massene rundt røret. Da blir grus og annet vasket ut og kommer tilbake igjen i røret. Da blir det et hull over røret som kan dette ut litt og litt, forklarer han.

Men å scanne byen for begynnende synkehull er ikke mulig.

— Vi kan ikke gjøre røntgen for å se hvor dette skjer. Det er en liten detektivjobb å finne ut av disse hullene. Hadde det vært mulig å finne ut hvor det er i ferd med å rase ut, så ville vi hevet oss rundt og gjort noe for flere uker siden.

Lilletvedt minner om at kommunen må kontaktes hvis nye hull oppdages.