ARENDAL: — Denne dagen hadde jeg snakket med min datter, som er 24 år. Hun var igjen innlagt på sykehus. Hun fortalte at det som plaget henne var overgrepene min stefar hadde begått, fortalte 44-åringen.

– Det var vondt å høre for første gang fra sitt eget barn hvor vondt hun hadde det etter det hun sa var overgrep. Etterpå klikket det nærmest for meg. Jeg klarte ikke å tenke, men bestemte meg for at nok er nok. Jeg tok en kniv fra kjøkkenet. Satte med på scooteren og kjørte i en tåke til Fevik. Jeg ringte på. Det svarte ikke, men jeg fant veien inn i huset via garasjen som sto åpen. Jeg fant min stefar på soverommet. Jeg ropte til ham at «er du klar over hvor mye vondt du har gjort mot mine egne unger?»

Deretter knivstakk hun sin stefar før hun forlot huset.

— Angrer noe forferdelig

Den drapstiltalte beklaget sterkt drapet på sin stefar da hun fortsatte sin forklaring tirsdag.

— Jeg angrer noe forferdelig på det jeg har gjort. Det er veldig, veldig forferdelig. Jeg angrer fordi jeg har tatt en et menneskeliv. Det er ikke riktig, sa kvinnen på direkte spørsmål fra aktor i Aust-Agder tingrett.

Den 44 år gamle kvinnen hevder at stefar «plukket» på henne mange ganger da hun var på besøk hos sin mor.

— Jeg sa det til min mor. Da kastet hun ham ut av huset i to uker. Deretter flyttet han tilbake, sa tiltalte.

Kvinnen fortalte detaljert i retten tirsdag formiddag om hvordan hele familien gikk i terapi i Danmark på bakgrunn av de overgrepene hun hevder at stefaren sto bak.

Da familien flyttet til Norge i 2008, fortsatte denne terapien.

Tilsto drapet på stefar i retten

Den 44 år gamle kvinnen fra Arendal-området tilstod i Aust-Agder tingrett tirsdag drapet på sin stefar på Fevik 5. september i fjor.

Den tiltalte hjelpepleieren svarte ja på spørsmålet fra sorenskriver Anne Gro Aanensen Kleven om hun erklærte seg straffskyldig etter tiltalen om forsettlig drap som ble lest opp av aktor, konstituert førstestatsadvokat Dennis Danielsen.

Aktor startet med å orientere retten om de bevis påtalemyndigheten skal legge fram i løpet av den fire dager lange rettssaken.

Han fortalte at den tiltalte hadde kjørt fra sitt hjem på en scooter til Fevik, hvor hun gikk inn i huset til sin mor og stefar. Stefar var alene hjemme og lå og hvilte på en seng om formiddagen. Den tiltalte gikk inn på rommet og knivstakk stefar 21 ganger før hun forlot huset.

Tiltaltes forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, benyttet anledningen før bevisføringen startet, til å gå gjennom de beviskrav som skal stilles med hensyn til straffskyld. Forsvareren kommer til å bruke mye tid på å fokusere om bakgrunnen for drapet, som ifølge forsvareren har sammenheng med påståtte seksuelle overgrep både overfor tiltalte og hennes barn.

Dro på ultralydundersøkelse

Den 66 år gamle mannen døde av forblødning etter 21 knivstikkene.

Deretter kjørte kvinnen hjem. Ved Libru kastet hun drapskniven i en bekk. Vel hjemme dro hun med datteren på ultralydsundersøkelse på Sørlandet sykehus Arendal. Der fikk hun konstatert at hennes første barnebarn var på vei.

En annen datter var på samme tid innlagt på sykehuset. Dagen før drapet fikk mor en avklaring. Datteren hadde ingen somatiske problemer. Hennes vanskeligheter skyldes, ifølge sykehuset, overgrep som stebestefaren sto bak tidlig på 2000-tallet, da familien bodde i Danmark.

Overgrep

Stebestefaren ble frifunnet for overgrepene. Den danske domstolen konstaterte at den drapstiltaltes barn hadde opplevd hans adferd som grenseoverskridende. Den 43 år gamle kvinnen sier også at både hun og hennes søster ble utsatt for seksuelle overgrep fra stefar fra de var 10-12 år gamle.

Det svartnet for den 43 år gamle kvinnen om formiddagen da drapet skjedde. Hun fant fram en kniv i kjøkkenskuffen hjemme. Dro innom sin mann på jobb, ga ham komplimenter og kjørte videre medikamentpåvirket til Fevik på mopeden.

— Kvinnens egen oppvekst, hennes forklaring om seksuelle overgrep både mot henne, søsteren og barna forklarer mye om motivet bak handlingen, sier advokat Svein Kjetil Stallemo, som er forsvarer for den 43 år gamle kvinnen fra Arendalsområdet. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den skal behandles i Aust-Agder tingrett tirsdag.

Etter drapet dro altså drapstiltalte til sykehuset med datteren. Vel hjemme igjen fortalte hun familien hva som hadde skjedd. Seks timer etter drapet ringte hun politiet. Da fortalte hun at hun hadde drept sin stefar.

På det tidspunkt var drapsetterforskningen allerede i full gang.

Funnet død

Avdødes samboer kom hjem i huset og fant sin mann livløs. Hun ringte hjemmesykepleien. Etter hvert varslet hjemmesykepleieren også avdødes fastlege. Han kom til stedet klokka 13.30. Legen varslet straks politiet. Drapsalarmen ble utløst.

Den tiltalte kvinnen tilstod drapet i første avhør. Hun har så vidt Fædrelandsvennen forstår gitt detaljerte forklaringer om hvordan stefaren forgrep seg på henne og søsteren i oppveksten. 43-åringen kom senere i fosterhjem. Hennes forhold til mor og stefar har vært svært kjølig i alle år.