Skipsfører Thor Hugo Johansen (f.v), styrmann Jan Adolfsen og maskinist Casabo Lango var i Stavanger i dag. Foto: Jonas Haarr Friestad
Skipsfører Thor Hugo Johansen (f.v), styrmann Jan Adolfsen, maskinist Casabo Lango og beredskapssjef Ronny Jøsund-Pedersen i Redningsselskapet. Foto: Jonas Haarr Friestad

STAVANGER: Aftenbladet møter mannskapet i Stavanger dagen etter den dramatiske redningsaksjonen i havgapet utenfor Farsund.

– Jeg har ikke sokker, en genser som går langt opp på magen og en bukse som er for kort. Slik er det å være skipbrudden, sier skipsfører Thor Hugo Johansen der han kommer vandrende på sokkelesten.

Redningsskøyta Ægir gikk rundt to ganger — mannskapet måtte hoppe på sjøen.

- Vi ble slengt ut av stolene

Men bak spøk truer torsdagens alvor. Sammen med styrmann Jan Adolfsen måtte han kaste seg over bord i ti meter høye bølger da redningsskøyta Ægir ble truffet av bråttsjø og gikk rundt to ganger med mannskapet om bord.

– Vi ble slengt ut av stolene og liggende i et hjørne. Vi hadde ikke før klart å komme oss på beina før det kom en ny bølge, forteller Adolfsen.

Skipsfører Thor Hugo Johansen (f.v), styrmann Jan Adolfsen, maskinist Casabo Lango og beredskapssjef Ronny Jøsund-Pedersen i Redningsselskapet. Foto: Jonas Haarr Friestad

Han klarte å varsle redningssentralen om at de var i havsnød før han måtte kaste seg over bord.– Da var det bare å finne overlevelsesdraktene. Det var først når jeg lå der i de høye bølgene at jeg begynte å tenke. Plutselig kom det en ny bølge som sendte meg 30 meter innover mot land. Da var jeg litt redd, innrømmer Adolfsen.

– Det gikk så dramatisk fort at vi knapt fikk tid til å være redde. Jeg er overrasket over at en slik båt kunne gå rundt, sier skipsfører Johansen.

Han slo skulderen ut av ledd i den dramatiske ulykken, men er ellers uskadd.

– Jeg måtte be gutta om hjelp til å finne frem overlevelsesdrakten. Da jeg hoppet over bord så jeg at redningshelikopteret ventet på oss. Da forstod jeg at det kom til å gå bra, sier Johansen.

Les også:

– Tenkte at dette kunne gå galt

Han har vært skipsfører på Ægir siden den ble sjøsatt i 1998. – Jeg må innrømme at jeg tenkte at dette kunne gå galt. Hadde vi gått rundt en tredje gang ville båten blitt fylt med vann eller vi hadde blitt kastet over bord, forteller skipsføreren.

Her ligger redningsskøyta Ægir i fjæresteinene etter den dramatiske redningsaksjonen i går. Mannskapet måtte hoppe på sjøen etter at båten ble tatt av brottsjø. Foto: Jarle Martinsen

De to ble hentet opp av redningshelikopteret og fløyet i sikkerhet.Maskinist Casabo Lango ble reddet fra dekk.

– Sjøen slo mot båten da det var min tur. Hadde jeg hoppet, ville jeg blitt slått ihjel, forteller Lango.

Dagen derpå er han takknemlig for fortsatt å være i live.

– Jeg føler meg heldig som sitter her i dag. Jeg er litt forslått, men det er alt, sier Lango.

Han har jobbet på sjøen i 46 år og har ingen planer om å forlate havet.

– Jeg kunne dratt på sjøen igjen i morgen, men der ser ut som det ikke blir før neste skift om to uker, ler han.

Vil fortsatt jobbe sammen

De tre er fast bestemte på at de vil fortsette å jobbe sammen.

– Vi er et godt team. Forrige uke øvde vi sammen med redningshelikopteret to ganger. Vi vet jo at jobben vår innebærer risiko og at vi må dra til steder der båter ikke burde vært. Men har de en ny båt til meg, så er jeg klar, sier Johansen.

Han har jobbet på redningsskøyta Ægir siden den ble sjøsatt i 1998. Ulykken skjedde da redningsskøyta gikk ut i dårlig vær og svært høye bølger for å lete etter en person som hadde havnet i sjøen utenfor Farsund.

Vraket av Ægir fotografert natt til fredag, få timer etter forliset. Foto: Redningsselskapet

Redningsselskapet karakteriserer hendelsen som en av de mest dramatiske i selskapets 125 år lange historie.– Det var en særdeles dramatisk situasjon. Jeg tror ikke vi har hatt noe lignende. Nå er vår viktigste oppgave å ivareta mannskapet og de pårørende, sier beredskapssjef Ronny Jøsund-Pedersen.

Mannskapet ble fløyet til Stavanger for en legesjekk på sykehuset. Deretter bar det videre til en god natt søvn på hotell.

Ægir har drevet inn mot land, og er strandet på Storestranda, like ved Marka skytefelt på Lista. Bergingsarbeidet tar til når værforholdene tillater det, melder Redningsselskapet.