På denne moloen sto den russiske turisten som ble tatt av en kjempebølge torsdag kveld. Mange turister går her selv om det blåser sterkt.
Her ved dette vinduet sto Laila Martinsen torsdag kveld og så en russisk turist bli tatt av en stor bølge. Hun sier det ikke er uvanlig at turister går ut på moloen i uvær.

— Jeg vet ikke hvor stor bølgen var, men den var kjempehøy. Mannen min ropte at det ikke kom til å gå bra. Personen som sto på moloen var vekk da bølgen la seg, forteller Martinsen.

Fredag morgen er hun fortsatt skjelven etter en høydramatisk kveld på Borhaug, vel to kilometer nordøst for Lista fyr.

Les også: Døde etter drukningsulykken på Borhaug

Ikke fått sove

Hun har ikke sovet i natt. Bare ligget våken og tenkt på hvordan det gikk med mannen på moloen.

Klokken hadde akkurat passert 19 da hun og mannen Geir og barnet deres på ti år ble oppmerksom på tre personer som sto på moloen. Det var en vanvittig sterk vind og svært høye bølger.

I samme tidsrom tok Ruth Tønnesen bilde av tre personer som gikk på moloen. Det er ikke kjent om de avbildede personene var involvert i ulykken, som skjedde tjue minutter senere.

— Det så helt nifst ut. Min mann tok frem kikkerten og sa at det så ut som ungdommer. Jeg lurte på hvem sine barn dette var, forteller Tønnesen.

Dette bildet tok Ruth Tønnessen hjemmefra klokken 19.02 torsdag kveld. Ulykken skjedde lenger ute på moloen, cirka 20 minutter senere. Klokken 19.24 fikk politiet melding om at en russisk turist var tatt av bølgene på moloen. (Det er ikke kjent for Fædrelandsvennen hvem personene på bildet er). Foto: Ruth Tønnessen

Våger seg ikke ut

Laila Martinsen ble stående ved vinduet sammen med ektemannen.

— Vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Ingen av oss lokale våger oss i nærheten av moloen i slikt vær, forteller hun.

Her ved dette vinduet sto Laila Martinsen torsdag kveld og så en russisk turist bli tatt av en stor bølge. Hun sier det ikke er uvanlig at turister går ut på moloen i uvær.

De ble stående og fulgte de tre turistene med kikkerter, da de ble oppmerksom på den store bølgen som kom.— Det er vel kjent at de store bølgene kommer med jevne mellomrom. Akkurat det skjedde, sier hun.

De ble vitner til at den russiske mannen ble tatt av bølgen. Han sto midt på moloen mens de to andre turistene sto i hver sin ende. De så også at mannen lå i sjøen.

Holdt seg fast

— Den ene av dem sto på tuppen og holdt seg fast i stolpen, forteller Martinsen.

Mannen Geir ringte med en gang til nødetatene.

— De spurte om han kunne dra bort med bil, om han kunne gjøre noe. Men det var jo vanskelig i uværet, sier hun.

— Etter kort tid kom brannbilen, deretter alle de andre nødetatene og helikopteret, sier hun.

Da personen var funnet, ble det ro i området en liten stund. Så ble det full aktivitet igjen. Da var redningsaksjonen i gang for Ægir og mannskapet.

— Det var litt av en kveld her i stille Borhaug, sier Martinsen.

Også Ruth Tønnesen opplevde kvelden som skremmende.

— Man må ha respekt for den moloen. Der de gikk var det fullt av vann og helt glatt. Jeg kan ikke skjønne at de gikk ut, sier hun.

Advarer turistene

På denne moloen sto den russiske turisten som ble tatt av en kjempebølge torsdag kveld. Mange turister går her selv om det blåser sterkt.

Nå håper hun det kommer opp skilt eller likende som advarer turister mot å gå på moloen.— Uansett bør folk advares mot været. Det er utvilsomt fascinerende å se på, men det kan være farlig, sier hun.

På denne moloen har de ofte sett turister gå ut i storm. Nå håper de at det skal bli slutt på det.