FARSUND: Klokka 19.24 torsdag ble nødetatene varslet om at to personer hadde falt i sjøen ved Borhaug i Farsund. Samtlige nødetater ble sendt til stedet, og de første brannmannskapene var på plass etter ti minutter. Det var da svært vanskelige værforhold.

Torsdag kveld ble det igangsatt en større redningsaksjon ved Borhaug i Farsund etter melding om at to personer hadde falt i sjøen. Foto: NTB Scanpix/Svein Morten Havaas/lister/lister24

Åtte til ni meter høye bølger

Sea King bisto med søk fra luften, men høye bølger gjorde sikten svært begrenset. Fædrelandsvennen var også i kontakt med redningsskøyta Ægir, som på dette tidspunktet var på vei mot stedet.

— Det er mye sjø, og det blåser opp mot 19 sekundmeter. Bølgehøyden er på åtte-ni meter , fortalte styrmann Jan Adolfsen.

Hjerte- og lungeredning

En person er fløyet til Haukeland universitetssykehus i Bergen etter å ha blitt hentet opp av vannet ved Borhaug i Farsund torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix/Svein Morten Havaas/Lister/Lister24

Men ved 21-tiden ble det klart at det kun var snakk om én person som hadde havnet i sjøen, og han var blitt reddet opp på land av gruppa som han var sammen med. — Én person har blitt tatt av brottsjø og dratt ut i vannet. Da har en annen i følget kastet en jakke etter ham. Dette er grunnen til at vi først trodde det var to personer, forklarte Bjørn Jarle Åmlid ved HRS Sør-Norge.

Det ble utført hjerte- og lungeredning på stedet.

Operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Eyvind Formoe, opplyste torsdag kveld at mannens tilstand var kritisk. Mannen, som er en russer bosatt i Tyskland, ble sendt til Haukeland sykehus i Bergen med luftambulanse. Der døde han fredag av skadene han pådro seg.

Redningsskøyta gikk rundt

Redningsskøyta Ægir gikk rundt to ganger og strandet til slutt på Storestranda, like ved Marka skytefelt på Lista. Foto: Jarl Pedersen, Redningsselskapet

Men dramatikken tok ikke slutt der. For kun minutter etter at de hadde fått beskjed om at redningsaksjonen var over, havnet redningsskøyta Ægir selv i problemer.

Måtte hoppe i vannet

På vei tilbake ble Ægir plutselig tatt av brottsjø og rullet rundt to ganger. Anyakelig er et brannslukningsapparat blitt utløst og fylte førerhuset med røyk. Dette gjorde at mannskapet trodde at båten hadde begynt å brenne.

— Det var en kaotisk situasjon etter en særdeles kritisk hendelse. Mannskapet trodde båten brant, og sendte ut nødmelding, forteller beredskapssjef Ronny Pedersen, leder for Maritim avdeling i Redningsselskapet.

Motoren i skøyta stoppet, men den tok ikke inn vann.

— Mannskapet gjorde en fantastisk innsats. De har gjort alt riktig. De fikk sendt nødmeldingen, gikk i overlevelsesdraktene og forlot båten da helikopteret kom, sier Ronny Pedersen etter å ha møtt mannskapet fredag morgen i Stavanger.

Ekstreme forhold

- Det er såpass vanskelige forhold på stedet at Sea King har bedt mannskapet om å hoppe over bord. Det er en prosedyre som kun brukes under ekstreme forhold , opplyste Åmlid til Fædrelandsvennen mens aksjonen pågikk.

Dette er ruta Ægir kjørte i går kveld. På vei mot Borhaug fikk den beskjed om å returnere til Farsund. Da brøt brannen ut om bord. Nå ligger båten i fjæresteinene. Foto: marinetraffic.com

Klokken 22 ble det bekreftet at mannskapet på Ægir, tre i tallet, var blitt hentet opp av sjøen og fløyet til Sola flystasjon for en medisinsk sjekk.— De er uskadet, men har fått litt bank i forbindelse med den kraftige brottsjøen de ble utsatt for. Redningsaksjonen har blitt utført under særdeles vanskelige forhold, sier Åmlid.

Brødrene Tobias og Peder Bulæg har sammen med sin far gått langs strendene i næheren av stedet der Ægir fikk problemer torsdag kveld. De har funnet en rekke redningsvester og en overlevelsesdrakt som tilhører redningsskøyta, og har samlet dem sammen for å gi tilbake til Redningsselskapet. Foto: Jarle Martinsen

Redningsselskapets pressekontakt Tanja Krangnes opplyste at selskapet har opprettet en krisestab, og at de pårørende var blitt varslet om at mannskapet hadde det bra. I tillegg ble også kriseteamet i Farsund kommune satt i beredskap torsdag kveld.

Meget erfarne

— Mannskapet på Ægir er blant de mest erfarne i Redningsselskapet, sier beredskapssjef Ronny Pedersen.

— Under disse omstendighetene gjorde de en fantastisk innsats. Nå har vi fokus på å følge opp mannskapene og ta godt vare på dem. De blir fulgt opp tett, både de og familiene deres. Det er første prioritet nå, sier han og forteller at hele besetning har vært ute ute under tilsvarende forhold tidligere.

- Det verste som kan skje

Jarl Pedersen på redningsskøyta Ægir forteller at det var ekstreme krefter på gang under havariet torsdag kveld. Foto: Jarle R. Martinsen

Skipper på Ægir, Jarl Pedersen gikk av vakt på redningsskøyta tirsdag. Fredag morgen var han ved havaristen, som nå ligger i fjæresteinene like syd for Lista flyplass ved Storestranda, mellom Steinsvika og Marka skyte— og øvingsfelt.- Du kan se at det har vært enorme krefter i sving her. Masta er knekt, lyskasteren også, skadene på skroget. Jeg tviler på de kan redde den av grunn i dag. Det blåser fortsatt for mye, sier kapteinen, som akkurat hadde begynt to døgn tidligere hadde begynt frivakta fra båten.

Han sier at gårsdagens hendelse er det verste som kan skje et mannskap.

- At du må gå fra borde i storm og uvær i mørket. Det kan ikke bli verre, sier Jarl Pedersen som har vært ti år om bord på Ægir.

Han mener det er for tidlig å si noe om hva som skjedde da det brøt ut brann om bord på båten torsdag kveld.

Etterforskes og undersøkes

Slik ligger Ægir oppe i fjæresteinene fredag morgen. Foto: Jarle R. Martinsen

Fredag morgen fortsetter politiet etterforskningen av ulykken på moloen torsdag kveld.— Våre etterforskere vil ta kontakt med både Haukeland sykehus og personene som var sammen med den russiske turisten, opplyser operasjonsleder Audun Eide

Redningsselskapets folk var fredag formiddag på vei til Stavanger for å møte mannskapet på Ægir, og til Farsund for å vurdere situasjonen for båten.

— Vi drar til Farsund for å undersøke havaristen Ægir for å se hvordan situasjonen er. Folk fra vår maritime avdeling gjør dette når det blir lyst. De må gjøre en vurdering av hvor ille det er. Ægir har ligget i fjæresteienen i natt, så vi er spent på situasjonen, sier Oddbjørn Nesje som er leder for samfunnskontakt i Redningsselskapet.