LYNGDAL: En 30 år gammel mann fra Litauen har erkjent straffeskyld for grovt ran av gullsmed i Lyngdal 5. september 2014, melder Agder-politiet i en pressemelding.

— Han har erkjent forholdet og har forklart seg om sin rolle i ranet, sier politiadvokat Berit Woxen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Maskert og bevæpnet

Overvåkningsvideoen viste to personer som var maskerte og bevæpnet med pistol.

- To personer kom inn i forretningen i Lyngdal sentrum. En av dem truet de ansatte med en pistol eller annet håndvåpen. Den andre knuste monter og forsynte seg med varer, fortalte operasjonsleder Ole Bjørn Kleivene i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen i 2014.

Krimtekniske undersøkelser fant DNA på stedet som ble knyttet til 30-åringen.

Det er ni politimenn på stedet i tillegg til to hundepatruljer Foto: Torbjørn Witzøe

29. oktober 2014 ble 30-åringen siktet for grovt ran, og det ble sendt begjæring om pågripelse med sikte på utlevering. Ifølge politiet ble det stjålet varer for én million kroner .

Etterlyst internasjonalt

Mannen ble etterlyst internasjonalt i november 2014, og pågrepet i italia februar 2015. Etter å ha tilbragt over ett år i fengsel i Italia ble han utlevert til norsk politi 8. mars i år.

— Det har tatt lang tid. Jeg har forstått det slik at han har nektet for å ha noe med ranet å gjøre og italienske myndigheter har ønsket å vite mer om grunnlaget for siktelsen mot ham, sier Woxen til Fædrelandsvennen.

9. mars ble 30-åringen avhørt av politiet i Lyngdal. Woxen ønsker ikke å uttale seg detaljert om hva mannen har forklart, utover at han har erkjent straffskyld.

— Vi vet ikke hvor tyvegodset har blitt av, sier Woxen.

Ingen andre siktet

Politiet har heller ikke noen identitet på den andre mannen som var med på ranet i 2014. — Det er ingen andre som har status som mistenkt eller siktet, sier Woxen.

Litaueren ble fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Mannens forsvarer, Berit Therese Knudsen, opplyser til Fædrelandsvennen at han samtykket til å bli varetektsfengslet i inntil fire uker.

Knudsen bekrefter at han har erkjent straffskyld for ran, men har ingen kommentarer til saken utover det.