MANDAL: I 2011 hadde Mandal tatt i mot 139 flyktninger. I løpet av 2016 vil antallet bli 312, mer enn en dobling.

Med 30 mot fem stemmer vedtok politikerne i Mandal bystyre anmodningen fra Integrerings— og Mangfolds direktoratet (IMDi) og Bufetat.

Følg FVN Mandal på Facebook

Saken skapte ikke overraskende stor debatt i bystyret. Paul Storholt (Frp) var svært enig med flertallet.

— I fjor vedtok vi å ta imot dobbelt så mange som tidligere, og det klarte vi ikke å håndtere på noen fronter. Jeg er sterk motstander av at vi nå skal ta imot enda flere i 2016. Vi har ikke kapasitet til å følge dem opp slik vi burde, og kjemper allerede nå for å få livreima til å rekke rundt. Det er ikke økonomisk forsvarlig, mente Storholt som fikk støtte av partikollega Alf Gottfred Møll.

Paul Storholt (Frp) var kritisk til at Mandal neste år skal ta imot 75 nye flyktninger. Foto: Espen Sand

Uendelig debatt

— Dette er en debatt som aldri tar slutt, men når man ser på budsjettet kan man bli bekymret. For eksempel er det satt av kun 200.000 kroner til barnevern. I mitt hode er det bare et tidsspørsmål før budsjettet sprekker. Jeg ville gjerne tatt imot dobbelt så mange flyktninger, men vi må forholde oss til de økonomiske realitetene, sa Møll.

Bakgrunnen for flyktningdebatten var et brev kommunen fikk fra IMDi i november, om økt behov for bosetting av flyktninger generelt, og et langt større behov enn tidligere anmodninger. IMDi ønsket Mandal skulle ta imot 75 flyktninger neste år, hvorav 25 enslige barn og unge, og minst ti under 15 år.

Hanna Dybesland (H) ba byens politikere se hele situasjonen i et større bilde.

- Ikke bare se problemene

— Mange av de som er kommet har har ikke hatt undervisningstilbud i hjemlandet, og har behov for spesialundervisning og tidlig innsats. Vi må likevel ikke bare se problemene i dette, men heller se hvilke bidrag og horisonter de tar med seg inn i lokalsamfunnet. De har et mangfold og kommer med nye og annerledes ideer. Jeg blir glad om vi kan se ting i dette lyset, sa Dybesland.

Det koster å ta imot flyktninger. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil gi seks millioner kroner til seks kommuner i Vest-Agder som har hatt ekstraordinære utgifter i forbindelse med mottak av asylsøkere i høst. Mandal vil få 285.000 kroner.

Vi har allerede et stramt skolebudsjett og jeg er redd pengene vil tas fra den ordinære skoleundervisningen

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Even Tronstad Sagebakken, er likevel redd for at de økte utgiftene blir tatt fra det ordinære undervisningsbudsjettet.

- Rause i Mandal

— Vi stiller oss bak innstillingen, men utfordringen er å finne pengene til spesialundervisningen vi vet mange flyktninger vil trenge. Vi har allerede et stramt skolebudsjett og jeg er redd pengene vil tas fra den ordinære skoleundervisningen. Vi er rause i Mandal, men er det greit at vi skal være den kommunen som alltid sier ja, spurte Tronstad Sagebakken.

Ap-politiker kom med et tilleggsforslag om at Mandal bystyre måtte legge press på regjeringen for at flere kommuner skulle bidra i bosetting av flyktninger. Forslaget ble enstemmig vedtatt.