I sakkyndigrapporten, som forelå tidlig i januar, konkluderes det blant annet med at en av mennene som er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen, har falske minner.

37-åringen som ble vurdert av de rettsoppnevnte psykiaterne, er mannen som på et lydopptak snakker både seg selv og tre andre menn fra Lyngdal, inn i den 15 år gamle drapssaken.

37-åringen har opprettholdt sin historie i flere politiavhør. De tre andre siktede har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Alle fire ble løslatt etter å ha sittet tre uker i varetekt. De er fortsatt siktet i saken.

Den rettsmedisinske kommisjonen, som har behandlet sakkyndigrapporten, mener at retten må se bort fra de sakkyndiges konklusjon om falske minner. Kommisjonen sier ikke at konklusjonen om falske minner nødvendigvis er feil, men at dette er noe retten må vurdere, ifølge Aftenbladet.

LES OGSÅ: Husket lyngdølen noe som ikke skjedde?

Bevismessig vurdering

I de sakkyndiges rapport heter det blant annet at: «Vi antar, etter en analyse av hele sakskomplekset, at observanden har utviklet falske minner i forhold til de påklagede handlinger.»

Den rettsmedisinske kommisjonen konkluderer med at rapporten har vesentlige mangler.

— Kommisjonen hadde flere bemerkninger til rapporten. Blant annet sier kommisjonen at retten må se helt bort fra konklusjonen om falske minner. Det blir påpekt at dette er en bevismessig og rettslig vurdering, sier politiadvokat Herdis C. Traa til Aftenbladet.

Traa sier videre at etterforskningen knyttet til de fire mennene fra Lyngdal er i avslutningsfasen, men at det fortsatt gjenstår noen avsluttende undersøkelser.

Tilleggserklæring

Den rettsmedisinske kommisjonen har bedt psykiateren og psykologen, som utarbeidet sakkyndigrapporten, om å komme med en tilleggserklæring. Her får de sakkyndige anledning til å kommentere det kommisjonen mener er vesentlige mangler.

— Tilleggserklæringen er allerede klar. Den gjennomgås nå av kommisjonen, opplyser Traa, som ikke kan si noe om innholdet i tilleggserklæringen.

Først når kommisjonen har behandlet tilleggserklæringen, vil politiet sende saken videre til statsadvokaten.

Politiet kan enten innstille på at siktelsen mot de fire lyngdalmennene frafalles, eller om det skal tas ut tiltale mot en eller flere av dem.

— Nå venter vi på den rettsmedisinske kommisjonen. Samtidig gjennomfører vi avsluttende undersøkelser. Parallelt jobber vi med andre tips i Tina-saken, sier Traa.

Vil bli trodd

37-åringen har uttrykket at han er skuffet over ikke å bli trodd av politiet. Han fremholder også etter løslatelsen at han var til stede da 20 år gamle Tina Jørgensen ble drept natt til 24. september 2000. Mannens forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup, skriver følgende om utviklingen i saken i en melding til Aftenbladet:

«Den rettsmedisinske kommisjon har påpekt vesentlige mangler i den fremlagte forklaring. Jeg avventer kommisjonens uttalelse på tilleggserklæringen før jeg trekker noen konklusjoner».