— Vi vil ned igjen. Det nytter å hjelpe. Vi må hjelpe. Det er helt utrolig hva som foregår der nede, sier de.

Flyktningestrømmen bare øker.

Kristina Gautestad og Elise Egeland Nerheim gjorde noe med det. De dro til Lesvos for å hjelpe flyktningene.

Ei natt måtte de hjelpe to gravide kvinner i land fra gummibåtene. Begge trengte helsehjelp. De har båret barn i land. De har kjøpt mat og klær til mange.

Vi kan ikke vente på politikerne når mennesker er i nød.

— Vi samlet inn penger før vi dro ned. Vi er glad for at vi gjorde det. Da kunne vi kjøpe ting til dem som ikke hadde noe. Mange kommer over havet uten noe som helst, forteller Nerheim.

Dyttet på sjøen igjen

— Den ene dagen kom en viktig person til Lesvos, mulig det var noe statsbesøk-greier. I alle fall ble flyktningenes gummibåter dyttet ut igjen på havet. Natten etter var det totalt kaos. Da kom dobbelt så mange som vanlig i mørket. Den natten druknet minst 25 mennesker, derav mange barn, forteller de.

Hva får ei ung kvinne som Kristina Gautestad (26) til å reise fra sin to år gamle datter Kamilla for å hjelpe ukjente mennesker?

— Svaret er Kamilla. Jeg så barna på fjernsyn og tenkte på hvordan det er å være mor. Jeg bare måtte, sier Kristina, som fikk med seg venninnen Elise fra Kristiansand. Hun hadde også tenkt på å reise.

— Men kan vi hjelpe alle?

— Løsningen er selvsagt slutt på krigen og at de slipper å flykte. Men de som kommer over havet, må ha hjelp. Nå! Vi kan ikke vente på politikerne når mennesker er i nød, sier de to kvinnene.

Frivillighetsboom i Vennesla

De føler de har hele Vennesla i ryggen. På få uker har det skjedd veldig mye frivillig i bygda. Leder Jorunn Sagen Olsen i Frivillighetssentralen snakker om stor pågang av folk som bryr seg og vil gjøre noe.

Nå er det åpnet "butikk" for alle flyktninger og nordmenn som trenger ei hjeklpende hånd. Den heter Tilstede og er åpen om tirsdagene. Både Nathalie Nordbo, Elise Egeland Nerheim og Kristina Gautestad jobber frivillig her.

For eksempel er Kristina og Elise to av mange frivillige i den helt nye «klesbutikken» Tilstede. Den låner gratis lokaler i Torsby av Hunsfos Næringspark.— Her gir vi bort tøy til nordmenn i vanskelige situasjoner og til flyktninger. Det er Frivillighetssentralen som organiseres, sier Elise Egeland Nerheim.

Leder for frivillighetssentralen, Jorunn Sagen Olsen, forteller at folk bare begynte å ringe om hvor de kunne gi klær.

— Jeg skrev på Facebook at vi ikke kunne ta mot siden vi ikke hadde lokaler til det. Innen 24 timer hadde vi 24 frivillige og lokaler på plass.

20 vennefamilier

Hun sier at over 20 familier vil ta ansvar som vennefamilier for flyktninger som kommer til Vennesla.

Sagen Olsen sier hun er rørt over engasjementet, men som hun legger til.

— Det er lett å gi bort klær, men vi må åpne hjemme våre også. Først da blir det integrering.

I «butikken» Tilsede er det nå åpent hver tirsdag. Det som begynte med ett rom er på få uker blitt til fire rom rom: Voksenavdeling, barneavdeling og ungdomsavdeling og lager. Ukentlig kommer mange søppelsekker med klær.

— Alle kan bidra med sitt. Vi dro ned til Lesvos og vi oppfordrer flere til å gjøre det. Du får et nytt syn på både livet og flyktninger når du møter dem på stranda og blir kjent med historiene deres, sier Kristina Gautestad og Elise Egeland Nerheim.

  • Det er lett å gi bort klær, men vi må åpne hjemme våre også. Først da blir det integrering.