Leif Vagle leder arbeidet med organisert kriminalitet i Kristiansand. Foto: Torstein Øen

— Vi har informasjon om at Cichanos nylig er etablert i Kristiansand, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet til Fædrelandsvennen.

Hells Angels har i flere år fått støtte fra lokale mc-klubber landet over. I fjor tok ti av disse steget opp og ble offisielle supportklubber. I Farsund kjører medlemmene i tidligere Twin Eagles nå rundt med vester merket Devils Choice. Dette har ført til bekymring blant politikerne i sørlandsbyen.

Økt konfliktnivå

Nå ser det ut som om Bandidos følger etter sin argeste konkurrent blant énprosentklubbene, som politiet mener består av kriminelle medlemmer.

— Kripos registrerer at Bandidos har opprettet nye supportklubber, Chicanos, flere steder i Norge. Dette antas å være et svar på Hells Angels MC sin etablering av Devils Choice MC. Det er likevel for tidlig å si om dette vil få noen innvirkning på den interne dynamikken mellom énprosentmiljøene, sier Ida Dahl Nilssen, medierådgiver i Kripos til Fædrelandsvennen.

Ryggmerket til Chicanos har to sabler i kors. Her er merket til avdelingen i Tyskland.

På 1990-tallet kjempet Hells Angels og Bandidos en blodig krig mot hverandre kalt «Den store nordiske mc-krigen». Ifølge Kripos sin rapport om organisert kriminalitet, har det vært økt konfliktnivå mellom klubbene på kontinentet de siste årene, og det er ikke usannsynlig at dette kan påvirke mc-miljøet i Norge.

Fyller opp klubbhuset

I fjor etablerte Bandidos seg på nytt i Kristiansand med klubbhus ved Rona. Avdelingen har hatt status som en prøveklubb. Flere ganger har politiet ransaket huset, og siktet medlemmer for bruk av narkotika. Kommunen har forgjeves forsøkt å bruke plan— og bygningsloven for å bli kvitt klubben ved å gå mot utleieren.

Ifølge Agder-politiet har klubbhuset den siste tiden fått flere brukere.

— Vi er rimelig sikre på at Bandidos-klubben eksisterer fortsatt i Kristiansand. I tillegg er det opprettet en Chicanos-klubb. Slik vi forstår det, er de knyttet til samme klubbhus, sier Leif Vagle, som leder arbeidet med organisert kriminalitet i Agder.

Leif Vagle leder arbeidet med organisert kriminalitet i Kristiansand. Foto: Torstein Øen

Frykter mer kriminalitet

Han sier Chicanos består av 5-10 menn i 20-30-årsalderen. Antallet er omtrent det samme som i Bandidos Kristiansand.

— Om Chicanos er sidestilt eller fungerer som et crew for Bandidos-klubben, er vi usikre på, sier Vagle.

Politiet mener både gategjengene, «streetcrews», og supporterklubber utfører kriminalitet for de store klubbene. Det siste året har svenske medierskrevet om hvordan Chicanos i Vest-Sverige blant annet har drevet med utpressing.

Merket til Bandidos er å se på flere mc-vester i Kristiansand.

Leif Vagle frykter nå mer kriminalitet i Kristiansand.

— Enhver strukturell endring som er med på å bygge kapasitet i énprosentmiljøet, er vi svært lite fornøyd med. Målet vårt er å holde disse klubbene nede med alle de midlene vi har. De er ikke ønsket i Agder eller i kongeriket for øvrig, sier Vagle.

Fædrelandsvennen har forsøkt å få kommentar fra Bandidos i Kristiansand, men de vil ikke bidra til denne saken.