Fædrelandsvennen har i flere artikler vist at kommunen ønsker å stoppe mc-klubben Bandidos gjennom plan— og bygningsloven.

Kiwi-kjøpmann Svein Arild Vilhelmsen leier ut til et Bandidos-medlem. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Christian Nørstebø

Klubben, som politiet mener består av kriminelle medlemmer, har siden april i fjor holdt til i en bolig ved Rona øst i Kristiansand.

Truer med bøter

Nå har eieren av bygningen, Kiwi-kjøpmann Svein Arild Vilhelmsen, fått frist til 1. mars til å svare på et varsel om ulovlig bruk av huset som klubblokale.

Skjer ikke dette vil kommunen vurdere å gi pålegg om å stoppe bruken. Riset bak speilet er bøter på tusen kroner per dag.

Eieren får samtidig mulighet til å søke om bruksendring innen fristen. Men ifølge byggesaksleder Bjørn Harald Andersen er det lite trolig at de vil innvilge søknaden.

— Det krever disposisjon fa plankrav, samt at teknisk forskrift må oppfylles. Her mangler en bolig mye, sier Andersen til Fædrelandsvennen.

Tok bilder

Bakgrunnen for kommunens varsel er bilder tatt av politiet i forbindelse med ransaking av bygningen i fjor høst.

— Huset bærer preg av å være noe helt annet enn en enebolig. Det vi ser er et rent mc-lokale tilrettelagt med bar for det vi mistenker er ulovlig salg av alkohol, og for fester, sa etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i kristiansandspolitiet til Fædrelandsvennen nylig.

Gamle Strømmesvei Tomteutvikling AS leier huset ut til en 47-åring som har vært tilknyttet Bandidos i flere år. Daglig leder Svein Arild Vilhelmsen har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelser den siste uken.

Avviser ulovlig bruk

Han har tidligere hevdet at han er ukjent med bruken som klubblokale, og at huset kun er leid ut som bolig.

— Jeg har leid ut til en privatmann og må bare forholde meg til det, har han uttalt.

I et brev til kommunen fra juni i fjor skriver Vilhelmsens advokat Sverre Bragdø-Ellenes at siden boligen er leid ut på tidsubestemte vilkår, har leietaker et meget sterkt oppsigelsesvern.

— Vår vurdering er at det ikke foreligger saklig og rimelig grunn for oppsigelse per i dag, skriver advokaten.

- Lov å ha gjester på besøk

Fædrelandsvennen har bedt om en kommentar til dette fra Huseiernes landsforbund.

— Det er greit at det er et oppsigelsesvern. Men hvis en bolig brukes i strid med avtalen, så vil jeg anta at det er en saklig grunn til oppsigelse, sier jurist Per Christian Nordal.

— På den andre side er det lov til å ha gjester på besøk, og det er ikke gitt at kommunens og politiets oppfatning av saken medfører at det er grunnlag for en oppsigelse etter husleieloven, sier han.

Eierens advokat hevder videre i brevet til kommunene at pålegg også må rettes mot leietakeren.

— I teorien er det anført at pålegg om å opphøre med ulovlig bruk, må rettes mot brukeren. Eieren kan imidlertid også være ansvarlig som utleier, og kan straffes etter plan- og bygningsloven som den som «lar bruke» en bygning. Etter det vi kjenner til har en del kommuner en praksis der de sender denne type pålegg både til leietager og eier, sier Nordal i Huseierens landsforbund.

Ble kjøpt ut av kommunen

Ifølge leiekontrakten er Gamle Strømmevei 15 leid ut til en 47-åring for ti tusen kroner i måneden. Fra 2001 til 2008 eide han det tidligere klubbhuset til Bandidos på Mosby sammen med et annet medlem.

Kommunen ga eierne bot for å ha brukt næringslokalene til klubbsamlinger og overnatting. Lokalene var innredet med både bar, scene og strippestang.

I 2008 kjøpte Kristiansand kommune Bandidos' lokale i Kiledalen på Mosby for 1,75 millioner kroner. Foto: Trygve Skramstad.

Saken havnet i retten da eierne nektet å vedta boten. Kommunen hadde ilagt tvangsmulkt på 1000 kroner, politiet ga forelegg på 50.000 kroner, men boten ble i siste instans redusert til 5000 til sammen.

Til slutt kjøpte kommunen lokalet av Bandidos-medlemmene for 1,75 millioner kroner. Fædrelandsvennen har ikke lyktes med å få en kommentar fra 47-åringen.