— Vi vil øke vår publisering vesentlig og samtidig flytte redaksjonelle ressurser mot de digitale kanalene. Nettavisene våre, mobilutgavene og brettutgavene vil få økt oppmerksomhet og i takt med våre lesere blir vi mer og mer digitale, sier redaktørene Fridtjof Nygaard og Sveinung W. Jensen i en pressemelding sendt Fædrelandsvennen fredag morgen.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Det var Dagens Næringsliv som først brakte nyheten i sin papirutgave fredag. To ukentlige papiravisutgivelser kuttes, og betalingsløsning på nett innføres. Ifølge DN er dette den mest omfattende omleggingen siden de to søsteravisene ble etablert i 1889. ## Betaling på nett

All lokal journalistikk fra Listerregionen og Lindesnesregionen vil fra 21. mai bli publisert løpende på de to avisenes nettsteder. Der vil abonnenter få tilgang til alle sakene.

— Mange hendelsesnyheter vil fortsatt være gratis, men med Schibsteds plussmodell tar vi oss nå betalt for journalistikken. Det er på tide. Vi har frem til nå lagt ut mer og mer av stoffet gratis på nett. Konsekvensen har vært en akselererende nedgang i antall abonnenter. Nå strammer vi til og sier rett og slett at god journalistikk ikke lenger kan være gratis, sier Jensen til DN.Redaktøren påpeker at papiravisen er en pengemaskin, og at han tror den vil være det i flere år.

— Men jeg er opptatt av at abonnentene skal få et best mulig totalprodukt. Vi reduserer utgivelsesfrekvensen på print for å kunne gi leserne bedre journalistikk på de digitale flatene, sier Jensen til næringslivsavisen.

Radikal endring

Ansvarlig redaktør i Lindesnes avis, Fridtjof Nygaard, sier til DN at det har skjedd noe radikalt med folks nyhetskonsum.

— De vil ha oppdaterte nyheter hele døgnet, og særlig er økningen på mobil. Når folk hører sirener fra utrykningskjøretøyer, øker trafikken på vår nettside umiddelbart. Leserne vil vite hva som skjer der og da hele døgnet og ikke bare få servert en papiravis om morgenen, sier Nygaard.Han tok selv over redaktørjobben for tre måneder siden etter 17 år som journalist i VG.

Reduserer papir - styrker digitalt

Administrerende direktør Harald Jacobsen i Fædrelandsvennen - som eier både Farsunds Avis og Lindesnes Avis - sitter som nestleder i begge avisenes styre.

— Leservanene endrer seg. Vi styrker den digitale satsingen i de to lokalavisene. Men det er vanskelig å bli bedre på digital publisering og samtidig være like gode på papiravis, sier Jacobsen til Fædrelandsvennen.

- Jeg tror først og fremst det handler om å ha nok ressurser til å gjøre en god digital jobb på det redaksjonelle. Det er umulig for små redaksjoner å være veldig gode på både papir og nett. Vi må redusere papiret for å styrke det digitale, sier han.

Endrer navnet

Farsunds Avis har brukt Lister som navn på torsdagsutgaven de siste fire årene. Vanligvis har avisen kun dekket Lyngdal, Farsund og Hægebostad, men torsdagsutgaven henvendte seg også til Flekkefjord og Kvinesdal.

Da de lanserte ny nettavis i fjor ble navnet Lister24. Nå endrer også papiravisen navn til Lister på fast basis.

— Vi ønsker å være en avis for hele regionen. Da er Lister et riktigere navn på avisen, sier ansvarlig redaktør Sveinung W. Jensen til DN.

Helt siden 1960-tallet har Lindesnes levert papiravis seks dager i uka til sine abonnenter. Farsunds avis begynte på 1970-tallet med seks utgivelser i uka. Ifølge DN fører ikke kuttene i papirutgivelser til reduksjon i abonnementsprisen.