KRISTIANSAND: Ved solnedgang i kveld startet Id-festen, muslimenes største høytid, som markerer avslutningen av fastemåneden. Festen varer helt til i morgen kveld.

— Dette er en meget viktig fest for oss muslimer. Vi ligger to timer bak den arabiske verden, så vi skal spise nå. Mange samles i hjemmene i kveld for å feire avslutningen av fastemåneden, sa Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder, til fvn.no ved solnedgang lørdag kveld.

Får godteriposer

Søndag formiddag venter han at over 400 av muslimene i Kristiansand kommer til Odderøyhallen, hvor festen fortsetter.

— Kvinner, barn og menn kommer til festen på Odderøya. Det blir først holdt en andakt på norsk, hvor vi sier noe generelt om Id og ramadan og hva muslimer skal og ikke skal gjøre. Deretter blir det Id-bønn, før det holdes en andakt på arabisk. Etterpå blir det kake, te og brus, og barna får delt ut godteriposer, forteller Akmal Ali.

Spesielt Id-bønnen venter han stor oppslutning om.

— Nesten hundre prosent av alle muslimske menn ber denne Id-bønnen, sier han.

Festningen var opptatt

Vanligvis pleier muslimene å feire Id-festen på festningen i Kristiansand, men lokalene var opptatt i år. Dermed hjalp Kristiansand kommune dem med å få låne Odderøyhallen.

— Vi har vært på Odderøya én gang tidligere i løpet av de siste 12-13 årene. Men det var på vinteren, og det ble veldig kaldt ettersom vi hadde glemt å skru på ovnene. I år blir det bedre, flirer Ali.