KRISTIANSAND: – Det skal bli deilig å spise vanlig igjen, smiler marokkanske Noureddine Boujar.

Se video av feiringen

Et par karer bærer ei meterlang sjokoladekake. Påskriften Eid Mubarik står i glasur og mennene begynner å kutte opp stykker på de mange kakene.

Månen kom frem

– Eid Mubarik betyr gratulerer med dagen, forklarer den ene. Det er fest, eller det muslimene kaller Id-al-fitr.

Fastetiden ramadan er over. Etter at månen dukket fram ved 19.30-tiden lørdag var den 29 dager lange fastetiden over, og i går samlet rundt 500 muslimer seg til den store Id-festen i Odderøyhallen.

– Nå skal det feires med sjokoladekake, kaffe, brus og te, smiler Noureddine Boujar i komiteen. Marokkaneren skal hjem og spise couscous etterpå, en tradisjonell rett fra hjemlandet.

Ikke skrubbsulten

– Siden vi nå er i Norge, har vi kake i dag. Ulike land har sine særegenheter i matveien, og derfor spiser nok folk flest sine egne nasjonale retter senere, sier Boujar. Han hevder å ikke være skrubbsulten.

– Du blir fort mett når du har gått lenge sulten, forklarer marokkaneren.

I forkant har Akmal Ali, leder av Muslimsk Union i Agder, ledet de muslimske mennene i den såkalte Id-bønnen. Herrene tar av seg skoene, kommer med bønneteppene og bretter dem ut på gulvet. For de aller minste er det vrient å holde seg i ro, og bak skilleveggen er kvinnene og de aller minste samlet.

Må gjennomføres

– Alle muslimer må gjennomføre ramadan, men det er godt for både kropp og sjel. Det betyr at du i 29 eller 30 dager ikke kan spise, drikke eller ha sex mellom soloppgang eller solnedgang.

Hvis du er syk, gravid eller er på reise kan du slippe, men da må du ta tilsvarende antall dager igjen etterpå, ifølge Boujar.Noureddine Boujar synes ikke det er vrient å innfri kravene. Han tenker heller på de mange som sulter hele året, og samtidig skaper fasten en god relasjon til Gud. Den fysiske fasten er et uttrykk for indre renselse, og dessuten en prøve på lydighet og utholdenhet.

Godteposer

Sjokoladekakene går unna, og de minste får utdelt godteposer. Festen er i gang, og noen småtasser sitter på gulvet med Nintendo. Andre ber om å få bli fotografert. Det hilses og klemmes blant de voksne mennene, og det gratuleres med dagen.

På andre siden av skilleveggen kommer Abdlrahim og Wael inn med kake til kvinnene. De er allerede i ferd med livlig sang, for å feire at fasten er over.

Foto: Kristin Ellefsen