Slik vil bygningene se ut fra utsiden, i følge et skisseprosjekt styret i Sørlandet sykehus fikk se torsdag. Foto: Sørlandet sykehus
Lise Kristiansen i brukerutvalget jubler for planene om nytt psykiatribygg, men er litt engstelig om det er stort nok. Foto: Tore André Baardsen
Driftsdirektør Per W. Torgersen ved Sørlandet sykehus sier investering i psykatribygg til 750 millioner kroner i Kristiansand ikke vil gå utover driften i Arendal. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er etterlengtet. Flere av dagens psykiatribygninger i Kristiansand er helt udaterte, sier driftsdirektør ved Sørlandet sykehus, Per W. Torgersen.

Byggene som huser de rundt 75 psykiatriske døgnplassene er fra 1881, 1940 og 1962 og skulle egentlig vært fornyet for lenge siden.

Går alt etter planen, vil bygging starte neste år. Da kan nytt psykiatribygg stå ferdig i 2018. ## Trekvart milliard

Torsdag sa styret i Sørlandet sykehus ja til videre planlegging av psykiatribygget - selv om kostnadene er på vei opp.

Bygget skulle opprinnelig koste rundt 500 millioner kroner. De siste beregningene lyder på 753,4 millioner kroner.

Styret forutsetter at senger til Abup (avdeling for barn og unges psykiske helse) inkluderes i det videre prosjektet. Sykehusstyret understreker også at utbyggingen ikke legger føringer for framtidig sykehusstruktur.

I dag er det 75 senger ved psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Kristiansand. Abups seks døgnsenger ligger i Arendal.

Færre senger

Det nye prosjektet vil få 70 psykiatrisenger og 10 abup-senger, til tross for at befolkningen ventes å øke med 25 prosent fram mot 2030. — Dette har vi analysert nøye, og det legges opp til økt spesialisering på selve sykehuset og at flere pasienter behandles ute i distriktspsykiatriske sentre, forteller Torgersen.

Samtidig ligger det inne mulighet for å bygge ut med ytterligere 50 psykiatriske senger i Kristiansand i et byggetrinn to.

— Betyr det at dere likevel bereder grunnen for å flytte Arendal?

— Nei. Avdelingen i Arendal fra 1992 skal bestå og drives videre. Det er forutsetningen, sier Torgersen.

Samtidig bekrefter han at psykiatribygget planlegges som en del av utviklingsplan 2030. Bygget tilpasses de store planene om mulig samlokalisering av all sykehusaktivitet på Agder på Eg.

Endelig avgjørelse

— Endelig ja eller nei til utbygging skal styret vedta til høsten. Men avgjørelsen må også tas i Helse Sørøst og i Helsedepartementet, sier Torgersen.

Ledelsen ved Sørlandet sykehus har de siste årene pålagt psykiatrien å gå med betydelige overskudd. Dermed har sykehuset 228 millioner kroner på bok som kan brukes som egenkapital i prosjektet. Resten må lånes. Det må nasjonale myndigheter godkjenne.

Jubel og engstelse

Lise Kristiansen er med i brukerutvalget ved Sørlandet sykehus, og representerer interesseorganisasjonen til mennesker med psykiske lidelser.

— Jeg jubler for nytt bygg. Endelig. Dagens er totalt utdatert, sier hun.

Samtidig er hun engstelig.

— Vi vet presset på tjenestene i dag. Å redusere sengeantall, samtidig som befolkningen øker kraftig, gjør meg engstelig. Hvem vet behovene i 2030, og vil det være mulig å overføre stadig flere oppgaver til kommunene? Heldigvis er det utvidelsesmuligheter, sier hun.

Lise Kristiansen håper at styret og nasjonale myndigheter ikke stopper utbyggingen.

— Den er sårt tiltrengt. Dagens bygningsmasse er helt ubrukelig, sier hun.