— Jeg kan ikke være kritisk hvis målet er at pasientene på lukket avdeling skal få mer tid i friluft. Men jeg er betenkt. Denne luftegården må aldri bli et effektiviseringstiltak. Det må ikke bli færre gåturer som følge av det nye uteanlegget, sier pasientombud i Vest-Agder, Gunhild Solberg.

Heller økt bemanning

Hun minner om at pasienter på lukkede psykiatriske avdelinger har like mye rett til opplevelser i frisk luft som alle andre. Og hun synes økt bemanning ville være et bedre alternativ enn å bygge innegjerdet lufteområde.

Anlegget som nå bygges utenfor sikkerhetsposten ved psykiatrisk avdeling skal være et samtaleemne blant ansatte på sykehuset. Meningene skal være delte.

Avdelingsleder for psykiatrisk sykehusavdeling, Vegard Øksendal Håland, er glad for luftegården, eller hageanlegget som han ønsker å kalle det.

— Noen av våre pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern, er under et sikkerhetsregime som umuliggjør gåturer med både to og tre ansatte ved sin side. Dette er mennesker som samfunnet skal beskyttes mot. Noen av disse er nesten ikke ute i dag, fordi vi har gamle, utdaterte bygninger. For dem blir hagen eller lufteanlegget veldig positivt, sier Øksendal Håland.

- Forbedring

Han beskriver et innegjerdet hage- og rekreasjonsområde, hvor det blir mulighet til grilling og fellesaktiviteter og mer sosialt samvær. Anlegget er budsjettert til en halv million kroner. Øksendal Håland mener det vil forbedre situasjonen betydelig.

Samtidig innrømmer han at det er ressurskrevende når pasienter på lukket-postene ønsker seg ut på gåtur. Ofte må to pleiere følge med.

— Det nye uteanlegget skal ikke erstatte gåturer med ledsagere for de pasientene som kan ut å gå. Men det sier seg nesten selv det blir for få av slike turer. Nå kan vi få et mer fleksibelt system - hvor pasientene kan komme seg mer ut. Det vil være å sette det veldig på spissen hvis dere vinkler dette som et effektiviseringstiltak, sier Håland.

— Er løsningen ideell?

— Det er den ikke. I et nytt bygg, som vi får etter hvert, vil vi bygge et innendørs atrium. Det vanlige i moderne psykiatribygg er større utendørsanlegg inne i selve bygningskroppen, sier han.

- Et stort fremskritt

Lise Kristiansen er både med i Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern, i brukerutvalget ved Sørlandet sykehus og Mental Helse.

— Jeg har fryktet fokusering på luftegård og gufs fra fortiden. Det er et villspor. Mulighetene til frisk luft er små på dagens ofte varme veranda i andre etasje. Nå får vi et innegjerdet hageanlegg hvor pasientene kan gå ut og røyke, kose seg og slappe av. Jeg mener det virkelig er et gode og et stort fremskritt, sier hun.

— Du tror ikke at det blir et effektiviseringstiltak?

— Nå er det flere som ikke kan gå på tur, fordi det er ressurskrevende å organisere. Det nye anlegget vil virke veldig positivt for pasientene. Det er ikke en luftegård, det er en hage, sier hun.