— Vi pumpet ut vann, tettet vinduer og dører med silikon, men da vannet også begynte å fosse opp fra avløp forstod vi at slaget var tapt, sier vaktmester John kåre Gullestad i teknisk drift i Kvinesdal kommune.

I den største kino- og teatersalen stod de nederste seteradene under vann, og scenegulvet var dekket med fem centimeter vann.

Midt på scenen stod et nyinnkjøpt flygel til halvannen millioner kroner.

- Skader for millioner

Frivillige og kommunalt ansatte reddet tusenvis av bøker i sikkerhet da vannet fosset inn i Kvinesdal kulturhus. Foto: Torbjørn Witzøe

— Da vi forstod at vannet kunne komme inn, ba vi gjennom sosiale medier om hjelp til å bære utstyr i sikkerhet. Folk var ikke sene om å be, og i løpet av 15 minutter var 40 mann i sving med å bære opp løsøre til høyere etasjer. Blant det som ble reddet fra vannmassene var tusenvis av bibliotekbøker, sier John Kåre Gullestad. Også kjelleren på helsehuset som ligger vegg i vegg med kulturhuset, ble oversvømt. Herfra ble kommunens dataservere og uerstattelig arkivmateriale reddet i sikkerhet.

John Kåre Gullestad mener de materielle skadene på kulturhuset kan beløpe seg til flere millioner. Kulturhuset ble søndag stengt, og det var da usikkert når det kan åpnes igjen.

Elv gjennom sentrum

Mens det var elva Kvina som la kulturhuset og helsehuset i bløt, var det Litleåna som gikk over sine bredder og forårsaket de største skadene i Kvinesdal sentrum. Vannet fant veien over kirkegården og satte store deler av sentrum under vann. Også kjelleren til den snart 180 år gamle trekirka ble fylt med vann.

Her har vannet trukket seg noe tilbake, men fremdeles står deler av kirkegården i Kvinesdal under vann. Foto: Torbjørn Witzøe

Det ble fra lørdag kveld til langt utpå søndagen jobbet på spreng med å pumpe vann ut fra flere kjellere i sentrum. Kvinesdal Sparebank var blant de som ble rammet. — Det var på det meste 30 centimeter vann i kjelleren. Vi prøvde først å holde vannet i sjakk med vanlig lenseutstyr, men måtte rekvirere septikbiler for å få ut alt. På et tidspunkt fryktet vi for bankboksene til kundene våre, men det klarte vi å forhindre, sier banksjef Svein Hermansen.

Banken vil holde åpen som normalt mandag morgen.

Mobiliserte kriseteamet

Deler av kommunens kriseteam var natt til søndag samlet på rådhuset. Det ble blant annet iverksatt kloring av drikkevann og gikk pålegg om å koke drikkevann i deler av kommunen. Andre vil miste vannet da ledningsnettet må repareres.

Butikkeiere i Kvinesdal prøvde å sikre seg så godt de kunnet da elva gikk over sine bredder og store deler av sentrum ble oversvømt. Foto: Torbjørn Witzøe

— Det er store skader på kommunale bygninger, veier, vann- og avløpsnett. En eldre person ble evakuert fra huset sitt, ellers gjorde oversvømte veier det utfordrende for hjemmesykepleiere å ta seg fram, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug. Ordføreren roser både de kommunalt ansatte og de mange frivillige som i helga har jobbet på spreng med å begrense materielle skader.