Når du står på speilkassa kan du se ditt egen fotavtrykk under deg. Foto: Åge Hardald Drangsholdt
Eve Kvelland fikk et par Adidas Supernova Glide Boost og et par Asics Gel Nimbus 16. Foto: Åge Hardald Drangsholdt

— Også jeg som alltid har valgt løpesko ut fra farge, sier Gro Hege Hansen og ler.

Men da sprekingene skulle få løpesko - attpåtil to par - var det helt andre kriterier som ble lagt til grunn. Først måtte de opp på ei speilkasse for å se hvilket fotavtrykk de hadde.

Deretter bar det opp på tredemøllen hvor løpesteget deres ble filmet. Etter det igjen fikk de studere løpesettet sitt i «slow motion» for å avdekke om man over— eller underpronerer.- Dette var imponerende. Nesten som «Twin peaks» live. Du tror det ikke før du får se det, sier Svein Tjemsland.

- Anbefalte sko ut fra popularitet

— Vi er helt avhengige av å vite hva slags fotavtrykk og hvilket løpesett kundene har for å kunne gi gode råd, sier Thor Larsen, avdelingsleder for sport og fottøy ved G-Max i Sørlandsparken.

Uttalelsen står i grell kontrast til tidligere tider da det var helt andre kriterierer som ble lagt til grunn.

— Før anbefalte man gjerne sko ut fra hvilke som var mest populære. Men poenget er at det som er en veldig god sko for en person kan være helt feil for andre, sier Larsen.

Sprek-trener Finn Kollstad har løpt hele livet, og slitt ut et stort antall løpesko gjennom hundrevis av mil i skog og på asfalt. Selv har han mange løpesko å veksle mellom, og anbefaler nybegynnere to par.

Når du står på speilkassa kan du se ditt egen fotavtrykk under deg. Foto: Åge Hardald Drangsholdt

— Sko har forskjellig form, og med to par kan du variere belastningen på føttene. Det forebygger skader, sier Kollstad.Sprek-kandidatene fikk et par litt tyngre mengdetreningssko og et par i mellomkategorien til intervalltrening.

— På denne måten har de et par de kan bruke til litt lengre, roligere turer og et par for raskere løping, sier Kollstad.

- Lettere sko krever mer

— Hva er fordelen med lettvektssko?

— Det gir en god følelse å ta på seg slike. Dessuten, når du skal flytte skoene 20.000 ganger i et halvmaraton, så betyr vekten noe. Men der sekunder for en eliteløper er helt avgjørende, betyr ikke de minuttene du sparer like mye for en mosjonist. Du må dessuten avgjøre om leggene dine er sterke nok til å tåle det. Jo lettere skoene er, jo mer krever det å løpe på dem, sier Kollstad.

Eve Kvelland fikk et par Adidas Supernova Glide Boost og et par Asics Gel Nimbus 16. Foto: Åge Hardald Drangsholdt

Det fikk også Sprek-kandidatene merke da de stilte i splitter nye sko på mandagens fellestrening hvor intervall sto på programmet.— Skoene var fantastisk gode å ha på beina, men jeg kjenner det i leggene i dag. De er litt stive, sa Hansen tirsdag.

Kollstad anbefaler nybegynnere å anskaffe seg et par nye løpesko, selv om de har noen gamle stående.

— Det er best demping når skoen er ny, selv ubrukte sko blir harde av tidens tann. Når du skal begynne å løpe er det lurt å ha en myk sko i oppstarten, og så kan du heller bruke de gamle skoene i terrenget, sier Kollstad.