— Det kom litt overraskende. Til grunn for budet ligger et nybygg i fire etasjer. Hvis vi må skrelle av én eller to etasjer er forutsetningene blitt helt annerledes enn da vi kjøpte eiendommen, uttaler daglig leder Arild Skeie i Oksøy Eiendom AS.

Kommunalutvalget godtok i høstbudet på 36 millioner kroner for ærverdige Kongens gate skole fra 1898, etter at Oksøy Eiendom var eneste budgiver.

Byggherren ønsker å utvikle eiendommen med 80 boenheter:

Den forfalne skolebygningen skal renoveres og innredes til 52 mindre leiligheter, mens et fire etasjers nybygg i skolegården vil romme 28 større boliger.

Kongens gate skole ble bygd i 1898, og har et samlet gulvareal på 4100 kvadratmeter fra kjeller til tredje etasje. Foto: Reidar Kollstad

— Hele kvartalet er vernetMen da byggherre og kommuneadministrasjon møttes til oppstartsmøte for reguleringsarbeidet før jul, varslet byantikvaren at han ikke kan akseptere et nybygg høyere enn to til tre etasjer.

Byantikvar Helge Solli. Foto: Kjartan Bjelland

— Hele kvartalet er vernet i Murbyplanen, da må vi se på nabobebyggelsen og deres utnyttelse i indre kvartal når vi skal se på denne eiendommen, forklarer Helge Solli til Fædrelandsvennen. - Men det var på forhånd gitt signaler om at fire etasjer var ok?

— Det skjedde i budrunden. Jeg har ikke gitt noen signaler eller deltatt i salgsprosessen, svarer Solli.

Hver etasje av nybygget utgjør 400 kvadratmeter, og ifølge byggherren er det nettopp disse leilighetene som kan gjøre prosjektet lønnsomt.

Arild Skeie i Oksøy Eiendom fotografert foran Kasernen, da den sto ferdig i sommer. Foto: Reidar Kollstad

— Nødt til å heve kjøpetI et notat byggherren har sendt til kommunen, som Fædrelandsvennen har fått innsyn i, heter det at «Dersom utbyggbart areal nå skal reduseres vil dette endre de økonomiske forutsetningene drastisk og Oksøy Eiendom vil se seg nødt til å heve kjøpet av eiendommen, i henhold til kjøpsavtalens pkt. 9.» heter det i et notat byggherren har sendt til kommunen.

Eiendommen med det nye leilighetsbygget sett fra baksiden, med Dronningens gate til høyre. Foto: TBG Arkitekter AS

Utbygger ber administrasjonen gjøre en avklaring på kammerset, innen de bruker ytterligere ressurser på planleggingen.— Vi vet hva det kostet å bygge om Kasernen - å bygge om det gamle koster mer enn å bygge nytt. Uten et nybygg i fire etasjer vil ikke prosjektet være bærekraftig, sier Arild Skeie, og legger til:

- Det blir et kjempespennende prosjekt, vi er veldig motivert for det, men det må være på riktige vilkår. Nå vil vi gå i dialog, og ser ikke på dette som kroken på døra ennå.

I sommer ferdigstilte Oksøy Eiendom 60 leiligheter i Kasernen, Forsvarets gamle hovedkvarter fra 1913. Nå reises et nybygg i fire etasjer ved siden av.

Slik planlegges eiendommen sett fra Dronningens gate. Den gamle vaktmesterboligen til høyre blir til næring, for eksempel spisested, mens det blir et åpent torv ved siden av. Foto: TBG Arkitekter AS

Vil finne en løsningEiendomssjef Hans-Christian Gram i kommunen bekrefter at avtalen inneholdt et punkt om utnyttelsen.

— Hvis det blir store avvik må vi ta opp dialogen rundt kjøpet igjen, sier Gram til Fædrelandsvennen.

Kongens gate skole fra Dronningens gate.   Foto: Reidar Kollstad

— Er det vanlig med en slik klausul?- Ja, så lenge eiendommen ikke er ferdig regulert er det ikke uvanlig med noen forutsetninger knyttet til sånne kjøp, svarer han.

Teknisk direktør Ragnar Evensen i kommunen var til stede på møtet i juni da Oksøy presenterte sine planer. Han husker at de «stort sett var enige» om rammene.

— Jeg regner med at vi skal gå i dialog på nyåret og finne fram til en tilfredsstillende løsning. Alle er interessert i å få Kongens gate skole opp og stå igjen, sier Evensen.