KRISTIANSAND: — Vi var i ferd med å montere en vaier og sto i hver vår stige. Jeg hadde satt opp stigen min like ved innkjøringen til et parkeringshus, og sto på øverste trinn. Da meiet plutselig en bil ned stigen, og jeg ble hengende i vaieren. Det var min første dag på jobb med Erik, og jeg hadde fra før av vanvittig høydeskrekk, forteller Leif Jensen.

Sammen med Erik Daland har han trofast rigget opp julebelysning i Kristiansands gater hver eneste desember gjennom 15 år. Daland på sin side har sørget for julestemning i byen i hele 30 år.

Siden 80-tallet

Firmaet Daland og Jensen ANS avslutter nå virksomheten sin, og denne uka fjernet de restene etter siste juls julebelysning. Skjøteledninger har blitt hengende rundt om i Markens siden november, da gatene først ble pyntet med lysende snøkrystaller. Så ble grønne girlandere, julekuler og minst 100.000 julelys hengt på plass, i tillegg til at juletreet på Torvet fikk lys og pynt.

Erik Daland forteller at han begynte å rigge julebelysning i Kvadraturen på begynnelsen 80-tallet, sammen med nabogutten, Morten Skraastad, som hadde hovedansvaret. Daland var til god hjelp fordi han hadde lappen og tilhenger. De to hang opp lys og ekte granbar i Skippergata i en årrekke.

Saken fortsetter under bildet.

I flere tiår har blant annet Markens gate (bildet) blitt pyntet til jul. Det har Erik Daland og Leif Jensen sørget for. Foto: Reidar Kollstad

— På begynnelsen av 90-tallet kom det en forespørsel om vi kunne ha ansvar for julebelysningen i Markens, forklarer Daland, som etter hvert selv tok over pyntingen av hele byen. Da ble også Leif Jensen med på laget.

— Jeg bruker å si at det ikke blir jul før jeg henger i en vaier i gata i byen, flirer Daland.

- Har knapt vært hjemme

- Men nå setter dere altså punktum for virksomheten?

— Jeg har sagt at vi bør gi oss mens leken er god. Jeg har knapt vært hjemme en eneste desember på 15 år. Kona har gjort alle forberedelser til jul.

Erik Daland (til venstre) og Leif Jensen forteller at de vil savne arbeidet med å julepynte Kvadraturen. - Det har blitt en livsstil, kommenterer Daland. Foto: Tormod Flem Vegge

Jeg har bare hatt tid til å kjøpe én julepresang i året, og det er presangen til kona, sier Jensen.

— En annen årsak til at vi ønsker å gi oss nå, er de strenge kravene til HMS. Det er svært krevende å overholde dette regelverket, legger Daland til.

- Hvordan vil jula de arte seg uten å rigge julelys, Daland?

— Jeg vet ikke, fordi jeg ikke vet om noe annet. Dette har jo preget jula mi i 30 år nå. Det har blitt en livsstil.

- Hva har vært det beste med jobben, da?

— Det har uten tvil vært det gode vennskapet, og det å jobbe sammen så tett, understreker Jensen.

— Det har vært hyggelig å høre folk si «så fint det blir», når vi har pyntet, smiler Daland.

- Vil dere savne denne jobben?

— Ja - utvilsomt, sier de to.

Ordføreren takker

Harald Furre (H), ordfører i Kristiansand kommune, takker Daland og Jensen for innsatsen.

Harald Furre (H), ordfører i Kristiansand kommune. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg må takke de to for flott innsats med å skape lys i mørketida gjennom mange år. Belysningen har blitt flottere og flottere med årene, og de har all grunn til å være stolte over det de har skapt. Nå håper jeg inderlig at noen tar over stafettpinnen og fortsetter det gode arbeidet, sier Furre.