Vest-egden som fikk den tvilsomme æren av å sette verstingrekord på E 18, hadde lånt den nye BMW i8 hybridbilen, som ble presentert hos Bavaria Kristiansand lørdag. Hybridbilen har både bensinmotor og elektromotor, og yter opptil 362 hester. På sine nettsider reklamerer BMW Norge med at "når du kommer utenfor bygrensene, får den fullverdige firehjulsdriften til BMW i8 virkelig utfolde seg i opptil 250 km/t."

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Thom Isak Dahle, salgssjef for Bavaria Kristiansand. Han henviser til daglig leder Jarl Richard Dalen, som ikke har svart på våre henvendelser.

Dette er bilen Vest-egden ble tatt med da han kjørte 240,26 km/t lørdag. Foto: Tipser

To passasjerer

Distriktssjef for UP i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, kan bekrefte at mannen hadde to passasjerer i bilen da han testkjørte den nye i8-en.

— Det gjør ikke saken noe bedre at han hadde to passasjerer. Han erkjenner ikke å ha kjørt i 240,26 km/t. Nå får retten avgjøre om de skal godta UPs måling eller ikke. Vår mann står for sin snittmåling og er gjort i henhold til instruks. Han er en av de i UP i Norge som har lengst erfaring med slike snittmålinger, sier Krogstad.- Jeg vil understreke at 38-åringen som ble tatt, ikke er noen notorisk råkjører. Han har bare fått et kick av å teste en bil. Samtidig viser målingen viktigheten av sivile enheter på veien. Hadde det gått galt, kunne tre personer ha mistet livet. Heldigvis gikk det bra, legger han til.

Tatt i regnvær

— Snittmålingen var på drøyt to kilometer inne i Steinsåstunnelen, så toppfarten har nok vært høyere i regnværet. Og 240,26 km/t er ingen rekord jeg liker, forteller Krogstad.

Den forrige høyeste farten UP i Agder har tatt noen i, var over 220 km/t gjennom samme tunnel og av samme overbetjent i fjor sommer.

— Når du får slike hestekrefter som i8 har under panseret må du virkelig passe deg og tenke deg om to ganger. At mannen som ble tatt, ikke hadde prikker fra før av og blir tatt i en slik fart, er betenkelig, legger UPs distriktssjef til.

- Bør ha sperre

- Bilen har 362 hk totalt. Bør slike biler ha fartssperre?

— De som har kjørt slike biler, sier draget er utrolig kraftig. Ut ifra et trafikksikkerhets synspunkt, bør kanskje alle biler sperres på 120 km/t, svarer UPs distriktssjef.

— Men det kommer aldri til å skje, og er en utopi å tro på at noe slikt kommer. Selv om det kanskje burde ha vært på slike biler i Norge, legger han til.

Lang fengselsstraff

— Ifølge rundskrivet fra Riksadvokaten skal fartsovertredelser over 149 km/t i 100-sonen utløse tiltale. Rettspraksis og lignende saker avgjør hva straffen blir, sier jourhavende politiadvokat Tove Haugeland. I tillegg kommer inndragning av førerkort i minst 36 måneder, og en bot på minst 12.000 kroner.

I en sak fra Bergen ble en mann dømt til syv måneders fengsel for flere tilfeller av grov fartsovertredelse, blant annet for å ha kjørt 220 km/t i en 80-sone. Alt ble filmet av domfelte.

— Straffen ville ha blitt åtte måneders fengsel om mannen ikke hadde tilstått. Han mister også førerkortet for evig og alltid, skriverBT.no om saken i romjulen 2013.