— Usigelig trist, sier kirkesjef Anne Grethe Lofthus mens hun sammen med politiet tar ødeleggelsene på Vestre Moland kirkegård nærmere i øyensyn.

Over det aller meste av kirkegården har vandalene herjet. Verken den eldste eller den nye delen har sluppet unna. Også nye graver er rammet. En del mennesker går rundt og tar ødeleggelsene i øyensyn. De ryster på hodene. Noen uttrykker sinne. Flere gravstøtter er veltet, utallige gravlykter er sparket i stykker og glassbiter ligger strødd utover kirkegården.

- Aldri sett noe lignende

  • Jeg har vært kirkeverge og kirkesjef i 26-27 år, men jeg har aldri sett noe lignende før, sier kirkevergen i det hun kneler ned ved en smadret, kunstferdig barnegrav. Her har vandalene ødelagt hele monumentet over en avdød ung gutt ved å sparke i stykker glasset som var montert gjennom gravsteinen.

— Jeg tror ikke de som har gjort dette kan skjønne hva dette gjør med mennesker, legger kirkesjefen til.

Håper å få ryddet gravstedet

Ved et annet gravsted står en mor og gråter.

— Det er min sønns grav. De har fjernet og knust bildet som sto der, sier kvinnen og peker på merket der keramikkportrettet sto inntil vandaler sparket det i stykker, trolig natt til søndag.

— Jeg gruer meg til at barnebarna kommer og finner gravstedet ødelagt slik, sier kvinnen, som ikke orker å stå frem.

– Jeg håper politiet snart er ferdig, slik at jeg kan få ryddet unna og gjort det litt penere før de kommer, sier hun om gravlyktene som ligger knust i i stykkersparket også ved denne graven.

Litt lenger borte er Stig Olsen i ferd med å rette opp den veltede gravstøtten på sin fars grav.

­ Dette er helt tragisk. De er døde, men selv her får de ikke lov til å være i fred en gang. Det er helt uforståelig at noen kan få seg til å gjøre noe slikt. Det er jo spotting, nesten, sukker Stig Olsen.

Ingen fingeravtrykk

Politibetjent Camilla Olsen forsøker å lete etter fingeravtrykk på gravstøtten hvor bildet av den unge avdøde mannen er fjernet. Hun strør på pulver og børster bort. Ingenting.

— De har nok sparket det bort, konstaterer politibetjenten.