LILLESAND: Søndag morgen ble det oppdaget at det har blitt gjort omfattende hærverk på både den nye og gamle delen av Vestre Moland kirkegård i Lillesand. Lykter er knust og strødd omkring, mens enkelte gravsteiner er veltet.

— Dette er det verste jeg har sett. Hvem kan gjøre slik? sier pensjonert kirkegårdsarbeider Olav Anton Lundemoen (74) til fvn.no.

Før han ble pensjonert for fire år siden, hadde han jobbet på Vestre Moland kirkegård siden 1955. Han kan fortelle at dette er den verste gravskjendingen han har sett.

— Vi hadde en episode rundt 1990. Det ble dyttet overende et par støtter. Men det var ikke verre enn at vi fikk reist dem opp igjen selv. Noe slikt som dette har jeg aldri sett før. Det er forferdelig, sier Lundemoen.

Han fikk telefon om hærverket.

- Syke mennesker

En eldre mann kom søndag til kirkegården for å besøke gravstedet til kona, som døde for 20 år siden.

— Hun ville hatt fødselsdag i dag, sier mannen.

Han var en av dem som fant gravlykten sparket i stykker så glassbitene ligger utover. Det er sølt stearin på gravstøtten.

— Det må være syke mennesker som gjør slikt, sier mannen stille.

Kirkesjef i Lillesand, Anne Grethe Lofthus, forteller at hun kommer til å anmelde vandalismen til politiet.

— Jeg kan ikke skjønne at noen kan gjøre noe sånt. Det er helt håpløst at ikke folk har noe annet å finne på, sier hun til fvn.no.

- Vet dere noe om hvem som kan stå bak?

— Det er helt umulig å si. Det skal bli, kan jeg kalle det interessant, å se hva de har gjort. Kanskje det kan gi en pekepinn, sier Lofthus, som er bortreist og derfor ikke har sett hærverket med egne øyne.

Politiet opplyser til fvn.no at de kommer til å undersøke stedet i løpet av søndag. Klokken 14.30 hadde de ikke hatt tid til å ta turen dit ennå.

- Veldig sårende for pårørende

Sogneprest Knut Aston Eikrem hadde ikke hørt om hærverket da fvn.no ringte søndag ettermiddag.

— Det var synd å høre, sier han.

Og fortsetter:

— Dette er jo veldig sårende for pårørende som kommer til sine graver i sorg. Noe sånt gjør vi bare ikke. Det må være ubetenksomhet. Jeg oppfordrer til at man tenker seg om, sier Eikrem.

Han synes den typen hærverk er ille.

— Gravskjending er noe av det styggeste og mest triste vi vet om, sier Eikrem.

Foto: Vidar Fløde