KRISTIANSAND: – Økningen er skremmende, sier Robstad.

I Dyrebeskyttelsens lokaler på Tinnheia i Kristiansand fører hun nøyaktig oversikt over katter og hunder som kommer inn.

Og tallene forteller at mishandlingen av hunden som ble funnet i sjøen utenfor Lillesand i helgen langt fra er et enkeltstående tilfelle.

Økning

Før fikk Dyrebeskyttelsen inn et par-tre meldinger i året om vanskjøtsel eller plaging av hunder. De siste årene har det blitt to-tre tilfeller i måneden. Noen ganger mer.

I fjor tok Dyrebeskyttelsen imot 250 mishandlede katter. Dette ble regnet som et høyt tall. Men i år blir det flere. Bare siden 1. mai er det kommet inn 186 katter.

– Det er katter som blir funnet i kartonger på bensinstasjoner, dumpet i grøftekanter eller forsøkt avlivet på groteske måter, sier Robstad resignert.

– Det gjelder tydeligvis bare å bli kvitt dem.

Hun forteller om flere tilfeller der enkeltpersoner eller familier har fått seg kattunge like før sommeren. Men når ferien kommer, slipper de bare den lille katten ut av huset. Mens de selv reiser bort.

– Det tar nesten en måned før en kattunge sulter i hjel, sier Robstad.

Nylig fikk de også inn en katt fra Lillesand som en guttegjeng hadde brukt som fotball.

– Katter er et lavstatusdyr. Det er for mange av dem. Og folk vil ikke lære, de gir dem bort til hvem som helst hele tiden, sier Robstand.

For en tid siden fikk de inn en katt som var blitt gitt bort til en psykisk utviklingshemmet kvinne. Hun hadde stengt den syv uker gamle kattungen inne i et mørkt rom.

Men også hundehistoriene blir stadig flere. Det typiske er eiere som lar hunden stå ute i et altfor kort bånd, i all slags vær.

– En 11 år gammel hund vi fikk inn, kunne nesten ikke bevege seg fordi den hadde stått så lenge i et bånd på en drøy meter, sier Robstad.

Bruk og kast

Hun mener hunder som lider har det enda verre enn de voksne kattene.

– En voksen katt kan jo pigge av hvis den får dårlig stell. En hund jo er helt avhengig av eieren, sier Robstad.

– Hva tror du slike holdninger hos hunde— og katteeiere skyldes?

– Det er nok den generelle egoismen som slår inn her og. Vi ser dessverre at bruk og kast-mentaliteten gjør seg stadig sterkere gjeldende, også når det gjelder dyrene våre, sier Robstad.