AGDER: — Samtlige 26 UP-betjenter i Agder kommer til å være på veien i løpet av påska. Det er lagt opp til et overtidsbudsjett på 250.000 - 300.000 kroner. I fjor uttalte jeg at vi aldri har vært flere mannskaper på veiene i påska. Det blir minst like stor innsats i år, sier UP-sjef Øystein Krogstad til Fædrelandsvennen.

Det er nok likevel ingen fare for at statskassa går med underskudd som følge av overtidsbruken til UP. Bilistenes fartsoverskridelser kan fort dra inn et millionbeløp. Men innsatsen handler først og fremst om å trygge veiene i en høytid hvor mange tråkker for hardt på gassen.

— Det er fryktelig tett trafikk i påska. Til tross for det velger noen å rase av sted i vanvittige hastigheter. Selv om det danner seg lange køer er det noen som absolutt skal krongle seg forbi for å spare inn noen minutter på turen. Man kan ikke annet enn å riste på hodet av det, sier Krogstad.

Vil rekke mange steder

Hvert år omkommer folk i påsketrafikken. I fjor ble fem drept og 153 skadet. Totalt mistet 46 personer livet og 1600 ble skadd i påsketrafikken i 2004 til 2012. Flest UP-betjenter vil det være på veiene onsdag før skjærtorsdag og 1. og 2. påskedag.

— Vi forsøker å forflytte oss slik at vi rekker over mange steder. I tillegg foretar vi målinger i begge kjøreretninger.

Han mener folk må tenke at påska starter allerede når man setter seg i bilen hjemme.

— I stedet for å kjøre inn fem minutter på høy fart og vågale forbikjøringer, kan man heller slappe av og kose seg på turen. Da kommer man i tillegg opp til hytta, og kan ha det trivelig i bilen. Jeg skulle ønske at flere koner satte foten ned og slo mennene i hodet med noe hardt når ektefellene ikke oppfører seg i trafikken, sier Krogstad.

Før prikkbelastningen ble innført, hadde mange bilister et eget bøtebudsjett. Nå er de mest opptatt av prikkene.

— Det første de spør om er ikke lenger størrelsen på forelegget, men hvor mange prikker de får. Det er ille at det er slik.

Strekninger som blir prioritert av UP:

Riksvei 9: - Veien er beryktet for høy fart og uforsvarlig kjøring i påska. Derfor er riksvei 9 høyt prioritert hos Utrykningspolitiet. Den uansvarlige kjøringen foregår erfaringsmessig både sør og nord for Evje. Folk kan regne med å se politiet på hele strekningen mellom Kristiansand og Hovden i påska, sier UP-sjef Øystein Krogstad.

E 18: - Selv om antall dødsulykker har gått betydelig ned etter at man fikk en ny E 18-trasé, så er veistrekningen høyt prioritert. Vi opplever fra tid til annen at bilister kjører i horrible hastigheter på veien. Derfor kommer hele veistrekningen mellom Kristiansand og Gjerstad til å bli overvåket i påska. Et spesielt fokus blir det nok på strekningen mellom Arendal og Tvedestrand hvor vi hadde tre dødsulykker i fjor, sier Øystein Krogstad.

E 39: - I påska vil det dra ut UP-patruljer både fra Lister-, Mandalen, Midtre Agder og Kristiansand driftsenhet. Så bilistene skal ikke oppleve at det finnes noen "friområder" langs strekningen vest for Kristiansand. Det finnes svært mange steder som vi vet at folk kjører fort. Noen områder peker seg ut. Eksempelvis Mones i Mandal og Lenefjorden i Lyngdal. Målet er å vise oss langs hele veien, sier Øystein Krogstad.

Riksvei 41 og 42 : - Disse veiene blir brukt av mange austegder som har hytte i området ved Vrådal og Kvitseid i Telemark. Her vet vi at det er mange som kjører fort. Derfor er også disse veiene prioriterte. Veien i fra Fiane og inn mot Åmli vet vi av erfaring at det går unna. , sier Krogstad.

Riksvei 415: -  Veien i fra Fiane og inn mot Åmli vet vi av erfaring at det går unna. Den blir også benyttet av mange som skal på hytteferie i påska. Derfor er den prioritert, sier Krogstad.

Riksvei 455 - Det er begrenset hvor mange steder vi klarer å rekke over disse dagene, men vi ønsker også å prioritere denne veien fordi den bli benyttet av hyttefolk som feriere på Ljosland, Bortelid og Eikerapen, sier Krogstad.

Riksvei 45 Veien benyttes av mange rogalendinger som har hytte i Sirdal. I fjor døde en åtte år gammel gutt i en kraftig ulykke ved Oltedalsvannet.

Statistikk:

Påsken 2012:

18 førerkortbeslag

180 forenklede forelegg

Høyeste hastighet 146 kilometer i timen i 100-sone ved Omre.

Påsken 2011

20 førerkortbeslag

223 forenklede forelegg

Høyeste hastighet 160 km/t i 100-sone ved Lillesand 1. påskedag

Påsken 2010

13 førerkortbeslag

232 forenklede forelegg

Bøtesatsene

60 km/t eller lavere.

til og med 5 km/t kr 600

til og med 10 km/t kr 1600,- til og med 15 km/t kr 2900,-

til og med 20 km/t kr 4200,- til og med 25 km/t kr 6500,-

70 km/t eller høyere

til og med 5 km/t kr 600,- til og med 10 km/t kr 1600,-

til og med 15 km/t kr 2600,- til og med 20 km/t kr 3600,-

til og med 25 km/t kr 4900,- til og med 30 km/t kr 6500,-

til og med 35 km/t kr 7800,- 90 km/t eller høyere

36 km/t til og med 40 km/t kr 9000,-.