HISTORISK: Den landskjente sørlandsforfatteren Vilhelm Krag fikk Havbukta i gave av venner, og tilbrakte hver sommer der fra 1917 og fram til sin død i 1933. De fire barnebarna etter Krag har eid eiendommen gjennom et sameie, men har ikke blitt enige om salgsvilkårene etter at hovedhuset brant i mars. Foto: Reidar Kollstad

SØGNE/KRISTIANSAND: — Det er ikke kommet til enighet om salgsvilkårene blant de fire eierne, og det er bare å konstatere at det har blitt slik. Da følger vi sameielovens spilleregler, og det blir opp til tingretten å selge eiendommen, sier advokat Helge Tofte til Fædrelandsvennen.

Han representerer tre av de fire Krag-søsknene, Maria Kielland Krag, Haakon Krag og Peder Krag, som har eid Havbukta i form av et sameie sammen med den fjerde søsteren Susanne Krag.

De fire arvingene har i en årrekke kranglet om fremtiden tileiendommen, men de inngikk i mars et forlik om å selge tilprisantydning på 12,5 millioner kroner.

Etter at Krag-boligen brant den 21. mars ble de fire arvingene enige om å selge eiendommen som et rehabiliteringsobjekt, og det var også en interessert kjøper inne i bildet. Men interne uenigheter gjør nå at salget havner i rettsvesenet, med en begjæring om tvangsoppløsning av sameiet som i disse dager er på vei til Kristiansand tingrett fra advokat Tofte.

— Hva bunner uenigheten i sameiet i?

— Det er et internt forhold som jeg ikke vil kommentere, sier Helge Tofte.

Advokaten sier at det nå blir opp til tingretten å sørge for salget, og at tingretten vanligvis engasjerer en eiendomsmegler. Det blir også opp til tingretten når eiendommen vil komme for salg.

— Det blir som et ordinært salg, men det blir tingretten som vil ta standpunkt om pris, sier Tofte.

Siste utvei

Maria Kielland Krag vil heller ikke gå inn på hva uenighetene bunner i, men sier til Fædrelandsvennen at tvangsoppløsning av sameiet var siste løsning.

— Det sier seg selv at det langt fra er noen drømmesituasjon. Men vi blir ikke enige, sier hun.

HISTORISK: Den landskjente sørlandsforfatteren Vilhelm Krag fikk Havbukta i gave av venner, og tilbrakte hver sommer der fra 1917 og fram til sin død i 1933. De fire barnebarna etter Krag har eid eiendommen gjennom et sameie, men har ikke blitt enige om salgsvilkårene etter at hovedhuset brant i mars. Foto: Reidar Kollstad

— Etter tre år med dialog, der vi har ønsket en fredelig løsning, ser brødrene mine og jeg nå ingen annen utvei enn å begjære tvangsoppløsning. Mitt håp er at vi kan se på dette som en skilsmisse, der vi må være voksne personer og ta ansvar for huset vi eier sammen. Det gjør vi nå, sier hun.Når Fædrelandsvennen ringer søsteren Susanne Krag for kommentar, sier hun at hun ikke har blitt informert om at sameiet nå begjæres tvangsoppløst. Hun vil ikke kommentere saken før hun har fått oversikt.

— Jeg har tilbudt dem å kjøpe meg ut, og trodde det skulle la seg ordne. Nå må jeg få sjekket opp i dette, sier hun.

Full rehabilitering

Maria Kielland Krag sier at forsikringsoppgjøret etter brannen nå går inn i en fullstendig restaurering av den brannskadde boligen, ettersom den ikke kan stå uten tak og vinduer gjennom vinteren. Eiendommen vil komme for salg til våren, da rehabilitert etter 2014-krav og med en fullt restaurert fasade.

Restaureringen betales av forsikringsoppgjøret på 1,7 millioner kroner, samt at de fire søsknene må betale noe av egen lomme.

— Håndverkere fra fylkeskonservatoren har påtatt på seg jobben, så restaureringen er i de aller beste hender. Det er fire arbeidere i sving her nå. Eksteriøret mot sundet klarte seg i brannen, og vil fremstå identisk som før, sier Maria Kielland Krag.